Anbefaler pasientjournal på nett

Alle nordmenn har rett til innsyn i pasientjournalen sin. Derfor bør de også få tilgang til den på nettet, ifølge Teknologirådet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


OSLO/GRAND HOTEL: Anbefalingen fra Teknologirådet ble på et møte i Oslo nå i formiddag overlevert helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, representert ved lederen Bent Høie (H) og Ap-politikeren Tove Karoline Knutsen.
Tilgang på nett – for alle
På bakgrunn av prosjektet «Pasientjournalen på nett», konkluderer Teknologirådet med at alle skal ha mulighet til å logge seg inn på nett og lese sin egen pasientjournal. Prosjektet har vært ledet av Åse Kari Haugeto, prosjektleder i Teknologirådet.
Teknologirådet mener at tilbudet skal være frivillig, og Haugeto tror at elektronisk tilgang vil føre til at flere enn i dag benytter seg av retten til å lese i journalen sin.

Ni av ti ønsker den på nett
– Tilgang til egen journal på nett er en forutsetning for å styrke pasientenes autonomi, sa Haugeto før Teknologirådets direktør, Tore Tennøe, overrakte anbefalingene til helse- omsorgskomiteens leder.

Hun viste også til en undersøkelse som konkluderer med at ni av ti spurte ønsker pasientjournalen sin på nett.
Eget passord
For å få elektronisk tilgang til journalen sin, må pasienten bruke sitt eget personlige passord. Passordet vil ikke bli sendt ut på nett, dette må pasienten få overlevert direkte ved personlig oppmøte hos legen sin.
Teknologirådet foreslår også at pasientene skal få tilgang til loggen for hvem som har vært inne i journalen deres, og på den måten avdekke eventuell snoking i journalen.

Powered by Labrador CMS