OVER TIDEN: Det er stadig uenighet om håndtering av overtidige svangerskap i Norge. Foto: Colourbox

– Ikke uheldige følger av tidlig induksjon

En mer liberal holdning til igangsetting av fødsler ga ikke negative konsekvenser for mor og barn, viser norsk studie.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er faglig uenighet om håndtering av overtidige svangerskap i Norge. På bakgrunn av ulik håndtering av disse kvinnene ved norske sykehus, kom Helsedirektoratet i 2011 med nye anbefalinger.

Ifølge anbefalingen skal alle kvinner til kontroll én uke etter termin – og gravide med risikofaktorer skal igangsettes da. Hvis alt er normalt, kan man vente fire dager til – men ingen svangerskap skal vare lenger enn til dag 294. Tidligere var praksis at man venter lenger med å igangsette.

Ifølge de nye retningslinjene skal man også legge mer vekt på kvinnens eget ønske.

Økning på 27 prosent
Ved tidlig induksjon kan man unngå tilfeller av intrauterin fosterdød, men økt antall induksjoner kan også ha uheldige følger. Norsk gynekologisk forening var uenig i retningslinjene, og håndteringen av overtidige svangerskap ble heftig diskutert.

Stavanger universitetssjukehus er ett av sykehusene som tidlig innrettet seg etter Helsedirektoratets anbefalinger. Fødeavdelingen ved sykehuset har nå gjennomført en kvalitetssikringsstudie, som konkluderer med at de nye anbefalingene fra Helsedirektoratet ikke hadde uheldige følger.

Forskerne har sammenlignet nærmere 500 kvinner som fødte under gammel praksis, med 500 kvinner som fødte etter at rutinene ble endret.

– Vi ble mer liberale med å indusere kvinner; andelen kvinner som ble indusert økte fra 38 til 65 prosent. Men vi så ikke at dette ga negative følger, sier seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø, som er sisteforfatter av studien. Han arbeider nå ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital.

Vil ha ett felles system
Kritikere har fryktet at keisersnittfrekvensen ville øke etter rutineendringen, men studien viste bare en ikke-signifikant økning fra 11,5 til 13,8 prosent i antall keisersnitt.

Det var ingen tilfeller av intrauterin fosterdød i noen av gruppene, studien var ikke stor nok til å undersøke dette. Ifølge Eggebø ville ikke Tidsskriftet for norsk legeforening publisere studien fordi den var for liten. Studien ble imidlertid publisert i Ugeskrift for læger i Danmark i forrige uke. Forskerne mener resultatene bør være av interesse også for det norske fagmiljøet.

– Jeg mener at vi bør ha ett system for håndtering av overtidige svangerskap ved alle norske sykehus, og at man bør følge Helsedirektoratets anbefalinger. For gravide er det forvirrende med ulike anbefalinger, sier Eggebø.

Veileder med forbehold
I fjor kom Norsk gynekologisk forening med en ny fødselsveileder, som ikke er helt i overenstemmelse med Helsedirektoratets anbefalinger. «Vi foreslår at alle disse kvinnene bør induseres mellom dag 294-296 i svangerskapet så sant dette er praktisk gjennomførbart for institusjonen», heter det i veilederen.

– Det er uheldig at dette gir rom for tolking. Fødeavdelinger må organisere seg slik at de kan seg av de overtidige etter et fast regime, mener Eggebø.

Mindre fosterdød i Danmark
I Danmark har man rutiner som er svært like Helsedirektoratets anbefalinger. En stor studie som ble publisert i BMJ Open i fjor, mener å vise at en mer liberal holdning til overtid har ført til en betydelig reduksjon i dødfødsler. Over 800.000 fødsler er undersøkt over en periode på tolv år.

Mellom annet på bakgrunn av dette tar en lederartikkel i Ugeskrift for læger til orde for at man bør «fastholde at tilbyde de gravide igangsætning af fødsel i god tid inden gestationsalder 42 uger + 0 dage, måske endda endnu tidligere end vi gør i dag».

Powered by Labrador CMS