RIKTIG KOMPETANSE: La oss gjøre det vi kan for riktig kompetanse blant helsepersonell slik at kvinner med plager etter fødsel ikke blir møtt med «alt ser fint ut» i de tilfellene der vi egentlig ikke vet, skriver Hanne Sether Lilleberg.

Hva er prisen for å føde?

Fødsel er assosiert med glede og en positiv livsendring for de fleste kvinner, men kan også medføre alvorlige skader i bekkenbunnen. Hva er prisen for å føde?

Publisert

Den vanligste skaden i forbindelse med en fødsel er fødselsrifter i mellomkjøttet, også kalt perineum. Fødselsrifter blir fanget opp og sydd umiddelbart etter fødsel av jordmor eller lege. Lenge har fokuset vært på de alvorligste fødselsriftene som rammer lukkemuskulaturen i endetarmen. De overfladiske riftene har derimot fått lite oppmerksomhet.

Likevel får mange høre at «dette er normalt» og «alt ser fint ut». Men vet vi egentlig det?

I senere tid ser vi nå at flere kvinner oppsøker helsehjelp, også etter overfladiske rifter, med en følelse av at noe er galt. Sex er ikke som det en gang var. Skjeden føles vid. Prompelyder kommer fra skjeden. Avføringen må dyttes ut med en finger mot perineum. Likevel får mange høre at «dette er normalt» og «alt ser fint ut». Men vet vi egentlig det?

Kompleks anatomi 

Utfordringer i møte med kvinners underlivsplager kan skyldes at kvinnelig bekkenbunnsanatomi, og særlig området i perineum, er ekstremt kompleks og dårlig forstått. I faglitteraturen er det stadig uenighet i navngivningen på ulike muskler, hvor de egentlig fester og hvilken funksjon de har. Anatomiatlas fra medisinstudiet presenterer ikke nødvendigvis fasit. Manglende kunnskap om normal anatomi kan føre til at helsepersonell ikke klarer å ta til følge kvinners plager med riktig diagnostikk og behandling.

For å dekke deler av dette kunnskapshullet, har vi en pågående studie på Akershus Universitetssykehus kalt «Perineumstudien». Med 1022 inkluderte kvinner ønsker vi å kartlegge hvordan det går etter overfladiske fødselsrifter. Resultatene våre viser at hele 92 prosent av alle som føder for første gang og 69 prosent av flergangsfødende får en eller annen form for rift eller klipp. Rift og klipp i perineum i første fødsel, gir økt risiko for rift i neste fødsel. Smerter i perineum er vanlig de første 10 dagene etter fødsel, også blant de som ikke har revnet. Dette kan påvirke ammingen negativt. Mange plager går seg heldigvis til i løpet av de tre første månedene. Enda jobber vi med å se om 3D-ultralyd kan brukes i oppfølgingen av kvinner etter fødselen. Hvordan ser muskulaturen i perineum ut? Ser man rifter som ikke er sydd adekvat? Finnes det andre skader som ikke er fanget opp? Resultatene nærmer seg.

La oss bruke årets kvinnedag på å hylle kvinner som føder, men også gjøre det vi kan for riktig kompetanse blant helsepersonell slik at kvinner med plager etter fødsel ikke blir møtt med «alt ser fint ut» i de tilfellene der vi egentlig ikke vet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS