HPV-vaksinen til rikmannsdøtre
Salget av vaksinen går strykende i Oslo Vest og i Bærum. Men på Grorud, Stovner og Torshov er det bare solgt fire doser.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Statistikken er klar; HPV-vaksinen selges definitivt mest fra apotekene på vestkanten i Oslo.
Ifølge tall fra produsenten av Gardasil er det solgt 486 doser av vaksinen i Oslo hittil i år. Oslo er dermed det fylket der vaksinen selges klart mest i forhold til befolkningsantallet.
Rundt 300 av dem er solgt i typiske vestkantområder. Vaksinen er kostbar - prisen for én vaksinedose er på 1.259 kroner, og fullstendig vaksinering krever tre doser.
Mest i vest
Det er solgt 85 doser på apotek ved Volvat på Majorstua. I tillegg er det solgt 54 doser i området Vinderen, Røa og Rikshospitalet, 36 doser på Uranienborg/ Majorstua og 33 doser på Frogner.
Til sammenligning har salget gått trått på østkanten av byen. På Grorud har det blitt solgt én dose, på Stovner to, på Torshov én, på Furuset fire doser og i bydelen Gamle Oslo seks doser.
Tallene gjelder salg fra grossist inn til apotek, og de viser til hvilke apotek vaksinen er solgt fra. Dermed er tallene bare veiledende, ettersom man ikke kan vite sikkert hvor kjøperne bor.
Salget går godt i Bærum. Her er det solgt 117 doser hittil i år; ti ganger så mye som i hele Finnmark fylke.
HPV-vaksinen Cervarix ble godkjent for salg 15. november i år, og derfor er det ingen statistikk over salget av den ennå.
Kunnskap og penger
Professor Ole Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus er ikke overrasket over tendensen. - Dette er fagfolkenes bekymring. Når folk må kjøpe vaksinen selv, blir den et gode for dem med kunnskap og penger, sier Iversen.
Han mener det ikke nødvendigvis er denne velstående gruppen som har størst nytte av den. - De som har et velordnet liv, vil også gå jevnlig til legen sin for å ta celleprøver. Det er dem som ikke har et like velordnet liv, som trenger vaksinen mest. Derfor er sosiale forskjeller medisinsk sett en uønsket utvikling, sier Iversen.
Han tror de sosiale forskjellene bare vil forsterke seg etter hvert som flere vaksinerer barna sine.
Vaksine til legehjem
Iversen hører stadig at leger vaksinerer barna sine med HPV-vaksinen.
- De gir den til barna sine i konfirmasjonsgave eller i julepresang. Dette gjelder leger over hele landet. Gynekologer er nok blant dem som er tidligst ute, fordi de har mye kunnskaper om vaksinen, og tar konsekvensene av det de vet, sier Iversen.
Anbefaler gratis vaksine
Professor i gynekologisk onkologi, Bjørn Hagen ved St. Olavs Hospital, anbefaler myndighetene å innlemme HPV-vaksinen i vaksinasjonsprogrammet slik Folkehelseinstituttet har anbefalt.
- Erfaringene fra screeningprogrammet for livmorhalskreft - der 60 prosent av de kvinnene som får kreftformen kommer fra gruppen som ikke møter til prøvetaking - tilsier at det er viktig å få vaksinert kvinnene i høyrisikogruppen. Dette gjør vi ikke så lenge ikke alle får vaksinen gratis, sier Hagen.
Det er mange faktorer som spiller inn for hvorfor kvinner ikke møter til screening, eller at foreldre ikke vaksinerer barna sine. Økonomi, livsstil, utdanningsnivå og motivasjon er noen av dem.
- Om du hadde hatt en datter i aktuell aldersgruppe, ville du ha latt henne bli vaksinert?
- Dersom hun var i riktig alder, det vil si under 16 år og hun ikke var blitt inkludert i et eventuelt vaksinasjonsprogram, ville jeg ha anbefalt at hun skulle latt seg vaksinere, sier Hagen.
Store landsforskjeller
Ifølge tall fra Legemiddelindustriforeningen er det solgt 2065 pakninger av Gardasil på landsbasis. Dette er salg ut fra apotek, og tallene ligger derfor noe lavere enn produsentens tall, som er salg inn til apotek.
I Oslo har det ifølge LMI-statistikken blitt solgt 418 doser. Dette er 20 prosent av forbruket totalt, til tross for at Oslo har bare 12 prosent av den norske befolkning.
I forhold til befolkningstall selges det minst av vaksinen i Nordland. Her er det solgt 42 doser. Også i Nord-Trøndelag går det trått, her er det solgt 18 doser, og i Finnmark 11.
Mye i Hordaland
I Hordaland og Akershus er det solgt forholdsvis mye av vaksinen, med 245 pakninger i Hordaland og 247 i Akershus. Også i Buskerud og Rogaland selger vaksinen godt.
Ifølge Folkehelseinstituttet øker salget jevnt og trutt. I januar ble det solgt 200 doser, i oktober 328 doser på landsbasis.
Øker de sosiale forskjellene
- Vi ønsker ikke et system som øker de sosiale forskjellene, sier Fremskrittspartiets Harald Nesvik.
Leder av Stortingets Helse- og sosialkomité, Harald Nesvik, er ikke så overrasket over forskjellene på landsbasis. Han mener Oslo ofte er først ute med å ta i bruk nye trender.
- Men tendensen til ulikhetene i Oslo bekymrer meg mer. Her ser vi at salget er høyt i bydeler med høy inntekt og lav i bydeler med lav inntekt. Vi ønsker ikke et slikt system som øker de sosiale forskjellene. Dette er noe også regjeringen har sagt at den vil til livs, men i denne saken ikke gjør noe med, sier Nesvik.
Frp foreslår i sitt alternative budsjettforlag å bevilge 109 millioner kroner for å gi vaksinen gratis til unge jenter. - Det er bekymringsfullt at jo lenger vi venter vil flere og flere jenter bli smittet og risikere å utvikle kreft, sier han.
Tydelige tall!
Også Jan Bøhler (Ap) er medlem av Helse- og sosialkomiteen, og bosatt og oppvokst på Grorud i Oslo der det er solgt én vaksine. Han er forsiktig med å kritisere sin egen regjering, men mener tallene er så tydelige at man ikke kan se bort fra dem.
- Sosiale ulikheter, slik disse tallene antyder, er et av hovedargumentene for å innføre HPV-vaksinen i vaksinasjonsprogrammet. - Et annet poeng er at på mange av de stedene der det selges lite av vaksinen, bor det foreldre med minoritetsbakgrunn som ikke vet om vaksinen. Så her dreier det seg både om informasjon og økonomi, sier Bøhler.
Vaksine til de ressurssterke
Rolf Kirschner, leder for gynekologene, sier salgstallene bekrefter den bekymringen som foreningen har fremmet for helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.
- Vi sendte tidligere denne måneden et brev til Brustad. Der presiserte vi at vi frykter en vaksinetilstand der kun døtre av ressurssterke foreldre får vaksinen, sier Rolf Kirschner.
Han opplyser at styret i Norsk Gynekologisk Forening mottar et økende antall spørsmål om saken, både fra allmennheten, fra allmennleger og gynekologkolleger. Dette er spørsmål som: Hvorfor gjør de ikke noe? Hva gjør foreningen? Hva salgsråd skal vi gi?
- Vi har derfor kontaktet statsråden med vårt lille hjertesukk: Engelske helsemyndighetene har bestemt seg for å innføre vaksinering i et program relativt likt det som er foreslått i Norge. Hva skjer i Norge? spør han.
- Norske anbefalinger er svært nøkterne i internasjonal sammenheng, men nettopp ved ikke å sette i gang organisert vaksinering, forsterker vi «Forskjells-Norge», det vil si at det er de med kunnskap og økonomi som får vaksinen. I tillegg vil vi få en «vill-vaksinering», som gjør at vi taper mulighetene for ytterligere kunnskaper. Vi kunne ha hatt enestående muligheter til å følge langtidseffekter av vaksinasjonen, noe som er et globalt ansvar, sier Kirschner
Volvat vaksinerer mest
Oslo Volvat/ Diakonhjemmet ruver øverst på salgslisten. Ved apotekene her er det solgt 85 pakninger. Dette er nesten åtte ganger så mange som i hele Finnmark.
- Vi har HPV-vaksinen som tilbud på vår vaksinasjonspoliklinikk. Vårt fokus er å gi grundig informasjon om vaksinen til pasientene våre, sier avdelingsleder Björn Gillhagen ved Volvat.
Både sykepleiere, allmennleger og gynekologer ved Volvat er oppdatert på dette fagområdet.
- Vi opplever dessuten at våre pasienter generelt har høy kunnskap, og de tar selv initiativ og etterspør vaksinen, sier Gillhagen.
Det er flest unge jenter som etterspør vaksinen.
- Volvat har ingen avtale med legemiddelprodusenten, og har heller ikke knyttet seg opp mot noen av leverandørene, understreker Gillhagen.
Dagens Medisin 28/07
Se også: HPV-vaksine i julepresang?