REDUKSJON I DØDELIGHET: 2102 færre personer døde av hjerte- og karsykdommer i 2016 enn i 2012. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:

30 prosent færre dør av hjerteinfarkt

På fem år er tallet på personer som dør av hjerte- og karsykdommer redusert med 2100 dødsfall.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Også for akutt hjerneslag er dødelighetsraten redusert med 25 prosent fra 2012 til 2016.

Det viser en ny rapport fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet, som ble lagt frem under Helse- og kvalitetsregisterkonferansen i Tromsø tirsdag.  

Mens om lag 13.000 personer døde av hjerte- og karsykdommer i 2012, er tallet redusert til knappe 11.000 dødsfall i 2016. Også forekomsten av hjerneslag og hjerteinfarkt er redusert i perioden.

– Den positive utviklingen for både forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer i Norge er svært gledelig. Vi antar at gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har hatt stor betydning for nedgangen, sier overlege Rune Kvåle ved Hjerte- og karregisteret i en pressemelding.

Kvåle setter også den reduserte dødeligheten i sammenheng med endringer i behandlingen av hjerte- og karsykdommer de siste tiårene.

– Særlig for hjerneslag har sannsynligvis endringer i behandlingen den senere tid hatt betydning, sier Kvåle, og viser til at stadig flere pasienter behandles i spesialiserte slagenheter.

Powered by Labrador CMS