Vil ha raskere utredning av drypp

Nevrologene mener retningslinjer for behandling av hjerneslag ikke ivaretar godt nok personer som får «drypp» (TIA) og at alle TIA-pasienter må behandles som øyeblikkelig hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Aktuelt

Onsdag 7. desember arrangerer Dagens Medisin seminar om hjerneslagbehandlingen i Norge. Program og påmelding her

TIA (transitorisk iskemisk anfall)er folkelig omtalt som «drypp» . Risikoen for å få hjerneslag er økt de første en til to ukene etter TIA.

I norske retningslinjer for behandling og rehabilitering  av hjerneslag, som kom i fjor, står det at hos pasienter hvor symptomene har gått helt tilbake, bør pasientene akutt henvende seg til fastlege eller legevakt og bli vurdert som øyeblikkelig hjelp. TIA-pasienter med høy risiko for nytt TIA eller hjerneslag, bør innlegges som øyeblikkelig hjelp ved sykehus.

Internasjonale retningslinjer for slagbehandling har lavere terskel for å definere pasienter som høyrisikopasient enn de norske retningslinjene.

For lite spesifikt
Norsk nevrologisk forening mener de norske retningslinjene kunne vært enda mer spesifikke, for å sikre optimal behandling av TIA-pasienter.

– Hvis vi følger retningslinjene i dag, ivaretas ikke TIA-pasienter godt nok, sier leder Are Brean i Norsk nevrologisk forening til Dagens Medisin.

– Det bør komme klarere frem at det ikke er tilstrekkelig for en pasient som har symptomer som har gått over og vente over helgen med å ringe til fastlegen sin. Alle TIA-pasienter må behandles som øyeblikkelig hjelp.

Bør akuttutredes innen 24 timer
Ifølge de norske retningslinjene bør også pasienter med liten risiko for etterfølgende slag, «få utredning og behandling enten ved innleggelse, dagobservasjon eller poliklinikk. Utredning og behandling i poliklinikk forutsetter en organisering og kapasitet som gjør at pasientene får utført nødvendige undersøkelser innen 48 timer.»

Brean mener det er for lenge å vente.

– Alle med TIA bør akuttutredes innen ett døgn, og det bør tas CT-/MR-bilde av hodet, blodprøver, gjøres en god klinisk vurdering og eventuelt ultralyd av halspulsårene.  Dette er et spørsmål om organisering. Det er ikke sagt at alle TIA-pasienter må innlegges på sykehus, diagnostikk kan også gjøres poliklinisk, men i mange tilfeller er det mindre ressurskrevende med sykehusinnleggelse, sier Brean.

Lav terskel i Bergen
Haukeland universitetssykehus er opptatt av å ha en lav terskel for innleggelse av TIA-pasienter.

- Vi ønsker å ha åpne dører og innlegger TIA-pasienter akutt. Vi tror at bare slik kan vi også oppdage mindre hjerneslag og finne årsaken til TIA. Ofte er TIA et varseltegn, og det er viktig å kartlegge risikofaktorer og hjelpe pasienten å forebygge og legge om livsstilen sin. Vi innlegger for TIA på samme måte som hjertepasienter innlegges ved ustabil angina - ingen stiller spørsmål om pasienter med ustabil angina skal legges inn, sier overlege Ulrike Waje-Andreassen ved Nevrologisk avdeling på Haukeland.

Varselsymptomer
Hun mener følgende symptomer er god grunn for å bli akutt innlagt på sykehus: Plutselig tap av syn eller delvis syn, forstyrret eller manglende taleevne eller plutselig svikt i muskelkraft i arm, bein eller en hel kroppsside.

Forebygger hjerneslag
For seks år siden uttalte professor David Russell ved Rikshospitalet til Dagens Medisin:

– Pasienter med TIA, må innlegges som øyeblikkelig hjelp, på lik linje med pasienter med brystsmerter. Dette kan forhindre minimum tusen hjerneslag årlig.

Powered by Labrador CMS