Glad for legemiddel-opprydding

Legemiddelindustrien (LMI) er positiv til at regjeringen rydder opp i refusjonssystemet og åpner for en rekke nye hjertemedisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

LMI er glad for at regjeringen varsler en endring i regelverket, som innebærer at det skal gis individuell refusjon ved alvorlig sykdom – uavhengig av om det finnes medisiner som er gitt forhåndsgodkjent refusjon for sykdommen eller om det er en sjelden sykdom.

– Dette er en veldig positiv regelendring som LMI lenge har vært pådriver for, og som vil sette en stopper for sjablonmessige avslag på refusjon av medisiner. En opprydding på dette området vil bidra til mindre sosial ulikhet i helsetjenesten, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien.

Les også: Blåresept for nye blodfortynnere

– Viktig med rask medisintilgang
LMI-direktøren er også fornøyd med forslaget om 86 millioner kroner til nye medisiner som reduserer risikoen for hjerneslag hos pasienter med hjerteflimmer.

– Det er viktig at norske pasienter får rask og lik tilgang til medisiner. Nye medisiner som ikke er allment tilgjengelig på blå resept skaper sosiale skjevheter i helsetilbudet, fordi de med kunnskap og penger får tilgang, mens de andre ikke får det.

Trekker også frem kreftpasientene
I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen øke driftsmidlene på sykehusene med nesten to milliarder kroner.

– Dette bør også gi rom for at norske kreftpasienter får bedre tilgang til nye kreftmedisiner, påpeker Bekkemellem.

Hun er også glad for at regjeringen i tillegg til å gi grønt lys til den nye hjertemedisinen dabigatran (Pradaxa), også åpner for flere medisiner i samme gruppe.

– Det er gode nyheter for norske pasienter, sier Bekkemellem.

– Viktig global satsing
LMI-direktøren mener videre det er viktig at regjeringen satser på barne- og mødrehelse gjennom styrket tiltak for tilgang til medisiner og vaksiner.

Organisasjonen for de norske legemiddelselskapene har i den anledning merket seg at FNs kommisjon for livsviktige medisiner for kvinner og barn får 300 millioner kroner, samarbeidet med USA om mødrehelseinitiativet "Saving Mothers, Giving Life" får 100 millioner kroner og at den globale vaksinealliansen (GAVI) et ytterligere bidrag på 100 millioner kroner.

– Med den foreslåtte satsingen vil Norges samlede bidrag til global helse i 2013 være på 2,4 milliarder kroner. Det er viktig at Norge gjennom brede partnerskap mellom både private og offentlige aktører satser på global helse, sier Bekkemellem i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS