FELT: Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

TV 2 og NRK: Kjerkol felt for fusk – masteroppgaven underkjennes

Ingvild Kjerkol er felt for juks, og masteroppgaven underkjennes, erfarer TV 2 og NRK. Fredag morgen dropper helseministeren et planlagt arrangement. Norsk studentorganisasjon mener statsråden bør gå av.

Publisert Sist oppdatert

Konklusjonen fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet var enstemmig, ifølge TV 2.

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

Kjerkol ville ikke kommentere saken da hun var på Stortinget torsdag ettermiddag.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen ting før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet, og det har vi ikke. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene. Det håper jeg dere har forståelse for, sier Kjerkol. 

Fredag skulle helseministeren legge ned grunnsteinen for Ny sikkerhetspsykiatri på Ila i Bærum fredag. Det blir det ikke noe av. Isteden stiller statssekretær i departementet Ellen Rønning-Arnesen (Ap), opplyser kommunikasjonsavdelingen i departementet til NTB.

– Venter på vedtaket

Kjerkols advokat Marianne Klausen sier til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier hun.

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Listhaug: – Støre bør vurdere om han har tillit til Kjerkol

– Med forbehold om at dette blir det endelige vedtaket i saken til Ingvild Kjerkol, bør Støre vurdere om han har tillit til henne som landets helse- og omsorgsminister, sier Listhaug i en pressemelding.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

Listhaug mener det er underlig dersom disse sakene behandles forskjellig.

– Det som gjør denne saken alvorlig og svært spesiell, er at jukset skjedde da Ingvild Kjerkol satt som helsepolitiker på Stortinget i 2021, og som omhandlet et tema Kjerkol senere ble statsråd på. Nå må alle skandalene under Støres ledelse ta slutt. Jeg er bekymret for at dette blir enda en sak som i verste fall kan svekke legitimiteten og tilliten til norske politikere, sier Listhaug.

Høyre og Venstre: – Statsministeren må bestemme

Venstre-leder Guri Melby sier det er opp til Jonas Gahr Støre å bestemme hva som skal skje videre etter at Nord universitet har konkludert i Kjerkol-saken.

– Som vi alltid har sagt, er det statsministeren som må bestemme. Det er slik at det ikke finnes noe utdanningskrav eller andre ting for å være statsråd. Det er statsministeren som avgjør om en statsråd har tillit eller ikke. Det handler om veldig mye mer enn innholdet i den masteroppgaven, men også hvordan statsråden har forholdt seg til velgerne. Det får han avgjøre, sier Venstre-leder Guri Melby til Altinget.

– Det er litt viktig at en statsråd har tillit i Stortinget også?

– Ja, absolutt, men vi er ikke del av det stortingsflertallet som støtter denne regjeringen, så det får de finne i sitt eget flertall, svarer Melby. 

Det samme mener parlamentarisk nestleder Jan Tore Sanner i Høyre. Han sier til NTB at Høyre tar beslutningen til etterretning.

– Denne saken har nå tatt uforholdsmessig lang tid å få avklart. Spørsmålet om tillit til helseminister Kjerkol er det statsminister Støre som må ta stilling til, sier han.

Norsk studentorganisasjon: Kjerkol bør gå av

Ingvild Kjerkol (Ap) bør gå av som helse- og omsorgsminister, mener lederen av Norsk studentorganisasjon (NSO).

– I lignende situasjoner som denne ville mange studenter blitt utestengt. Det er rett og rimelig at Kjerkol får konsekvenser i denne saken. Studenter forventer likebehandling, mellom utdanningsinstitusjoner og mellom studenter og statsråder, sier NSO-leder Oline Sæther.

Hun mener Kjerkol i motsetning til tidligere regjeringskollega Sandra Borch (Sp) har håndtert situasjonen dårlig.

– Mens Sandra Borch gikk av fort og redelig, har Kjerkol har hatt en helt annen håndtering og vist manglende forståelse for problemstillingen fusk. Vi hadde forventet mer av en statsråd, sier hun.

Sæther mener det eneste riktige helse- og omsorgsministeren kan gjøre nå er å gå av.

– Det å sitte som statsråd krever tillit i befolkningen. Norske studenter finner ikke Kjerkols håndtering av saken særlig tillitvekkende.

Unio: Tilliten er svekket

Lederen for Unio, Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, sier tilliten er svekket.

– Det er krevende å ha tillit til en statsråd som blir felt for juks. Denne avgjørelsen svekker tilliten til Kjerkol, sier leder Ragnhild Lied til TV 2.

Artikkelen oppdateres.

Powered by Labrador CMS