Helseminister Bent Høie oppfordrer i sin tale i Helseforsamlingen 2018 til økt fokus på universell helsedekning og mener utviklingsland land lære av hvordan Norge bygget vår gode helsetjeneste. Foto: Cathrine Slaaen

Løftet frem utdanning som avgjørende for universelle helsetjenester

– For å bygge opp lokale helsetjenester i utviklingsland må vi jobbe for utdanning og mot korrupsjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GENEVE (Dagens Medisin): Det var hovedbudskapet til helseminister Bent Høie (H) da han tirsdag morgen holdt Norges hovedinnlegg på Helseforsamlingen 2018 i Genève.
Han understreker at det handler om tilgang til helsepersonell for alle uansett hvor de bor i verden. Særlig viktig er utdanning av jenter, påpekte Høie i sitt innlegg.
– Vi oppnår ikke universell helsedekning uten en massiv innsats for utdanning, inkludert utdanning av helsearbeidere. Og vi får ikke universell helsedekning med korrupsjon, eller uten en regjering som prioriterer dette, avsetter nødvendige ressurser og forbedrer sine skattesystemer, sa Høie.

Helseministeren understreker at dette i stor grad handler om finansiering av helsetjenesten, og om å sikre at pengene går dit de skal.
Lokale tiltak står sentralt
Universell helsedekning for alle er blant de sentrale temaene på årets viktigste globale helsemøte som avholdes i Genève denne uken. Dette ble også tydelig da generaldirektøren i WHO holdt sin hovedtale mandag.
En rekke arrangementer her i Genève har nettopp dette som hovedtema. Og budskapet er det samme fra de aller fleste. Den internasjonale innsatsen for global helse er omfattende, men fortsatt mangler mange mennesker tilgang til en helsetjeneste som kan diagnostisere og behandle helt enkle tilstander.
– Dette viser at bistand til utviklingsland i kampen mot sykdommer ikke er nok. Vi må også gi dem bistand til å bygge opp helsetjenester som setter dem i stand til selv å behandle og bekjempe sykdommer i lokalsamfunnet, sier Høie til Dagens Medisin.
Helseministeren la i sitt innlegg også vekt på at en sentral oppgave for den lokale helsetjenesten også må være opplysning og forebygging.

– I tillegg handler jo forebygging av sykdom om å ta i bruk medisiner og vaksiner, sier Høie.
Norge har mye å lære bort
Helseministeren mener erfaringene vi har i Norge med å bygge en av verdens beste offentlige helsetjenester må deles med fattige land med stort behov for helsetjenester og systemer som sikrer befolkningen helt grunnleggende helsehjelp når de trenger det.
– Vi har gjennom mange år blant annet vist at lokale, statlige og frivillige krefter er viktige i dette arbeidet, sier Høie.
Han minner om at vårt gode offentlige helsevesen ikke er etablert i en tid hvor oljen ga oss en økonomisk styrke få andre land har.
– Dagens helsetjeneste er bygget sten for sten basert på tydelige politiske beslutninger. Det er gjort i tett samarbeid med frivillig sektor. Det er en viktig allianse som vi må ta videre, og ikke minst dele med andre, sier helseministeren.
Som eksempel bruker han Norske Kvinners Sanitetsforening som etablerte helsestasjonene. Senere ble de overtatt av det offentlige.
Høie oppfordret fra talerstolen til å bruke den norske modellen. Men han er likevel helt klar på hvor ansvaret til syvende og sist ligger:
– Universell helsedekning er et politisk valg. Det er regjeringene i det enkelte land som må ta ansvar for å beskytte sine borgere mot skade, unødig sykdom og for tidlig død. Så er Norge, sammen med WHO og andre klare til å bidra der vi kan, avsluttet Høie.

Powered by Labrador CMS