– Det er et kontinuerlig behov for å legge pasienter i korridor

–  Det er ikke slik at om vi får færre senger, så kommer pasientene ikke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Kristin Utne, leder i Yngre legers forening. Foto: Ole Martin Wold

Det sier leder for Ynge legers forening (Ylf), Kristin Utne.
Helseminister Bent Høie (H) har flere ganger sagt at han har en nullvisjon om korridorpasienter på norske sykehus.
Som Dagens Medisin skriver, ble det i årets første tre måneder registrert over 16.000 korridorpasienter på norske sykehus.

Legeforeningen har i flere runder pekt på at sykehus bygges for små, dette gjelder både Ahus og Sykehuset Østfold – og de har også advart mot at det nye sykehuset i Drammen blir for trangt.

– Vi mener at sykehusene bygges for små, noe vi opplever at helseministeren ikke er med på, Ylf-leder Utne.
– Noen pasienter må faktisk på sykehus. Man kan godt gjenta at «er det en seng så blir den brukt», men uansett kommer disse pasientene til oss. Det er ikke slik at om vi får færre senger så kommer de ikke, sier Utne. 
– Kontinuerlig behov
– Jeg forstår at man i perioder ikke kan ha nok senger. Problemet er at det er et kontinuerlig behov for å legge pasienter i korridor.

Det er flere kritiske problemer med å ha en pasient i korridoren, påpeker hun
– Taushetsplikten overholdes ikke, og skal du gi pasienten en dårlig beskjed i korridoren? Skal vi rektaleksplorere på gangen?

Skal vi rektaleksplorere på gangen? Kristin Utne

– Man sier at de som er veldig dårlige ikke skal ligge på korridor, men her må man huske at de fleste pasientene på sykehus er veldig dårlige. De som ikke er det håndteres utenfor sykehus.

–  Når man er veldig presset på plass må vi prioritere de sykeste, som betyr at det blir et press på å skrive ut folk for å få plass til dem som kommer inn.

– Det er da du får situasjonene vi ser i avisa, om at folk blir sendt hjem midt på natta. Dette skjer ikke fordi noen ønsker det, men fordi vi må, sier Utne.

–  For øvrig er det ingen som jobber for å ha friske pasienter på sykehuset, legger hun til. 

Powered by Labrador CMS