ROCKESOKK-DAGEN: Det skal være mulig å velge og beholde et barn med en diagnose som Downs syndrom. Alle barn skal behandles som ønskebarn, skriver Amalie Kollstrand. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Helsehjelp skal være til alle, uavhengig av diagnose

I dag er det rockesokk-dagen. Ta på deg to forskjellige sokker og feir at vi er forskjellige og unike. For oss som er helsepersonell har dette litt større betydning. Vi skal møte alle pasienter med omsorg og åpenhet likeverdig.

Publisert Sist oppdatert
Amalie Kollstrand

En bekjent av meg har delt hvordan de har blitt møtt når de har fått et barn med downs. Her har vi som helsepersonell mye forbedringspotensialet. 

Noe av det de har fått høre: 

«Nå som hjerteoperasjonen gikk bra, kan dere få sørge over at han har Downs»

«Dette kommer til å bli veldig, veldig vanskelig,og de fleste velger abort.»

«Jeg har forstått det slik at dette er et barn dere faktisk kanskje vil prøve å satse på?»

Og på hver eneste ultralyd opplevde de denne kommentaren: «I journalen står det at dere vil beholde barnet, men vil dere fortsatt beholde barnet?»

Dette er ikke bra nok, at pasienter i Norge blir møtt som dette. Ord er makt. Det handler ikke bare om hva som blir sagt, men om holdninger vi har til pasienter som tar andre valg enn det som er vanlig. Hvor gode er vi til å respektere pasienters valg? Hvor gode er vi til å omfavne mangfold? Et moderne helsevesen skal ta pasientens mening med i beslutninger og pasienten er den som skal ha valg over sitt eget liv. Hvis vi ikke er gode til å ha forståelse når folk velger annerledes, da fremstår ikke alltid det valget som reelt for pasienten. 

Menneskeverd

I Pride har jeg og mange kolleger gått bak fanen med Legeforeningen «Helsehjelp for alle!». Det som ligger bak budskapet er menneskeverdet. Det er samme grunn til at det er viktig at vi som helsepersonell i krig er nøytrale. Det viktigste er minst mulig sivil lidelse, og helsehjelp skal være til alle, uavhengig av nasjonalitet. Et budskap som jeg opplever vi står sammen om. Helsehjelp skal være til alle, også uavhengig av diagnose. Menneskeverdet ligger til grunn da også. Vi er alle like mye verdt. 

Hva som er riktig av tester og ultralyd får politikerne på Stortinget bestemme. Jeg tror vi får et bedre samfunn hvis vi er mer inkluderende. Et samfunn der ikke alle er like. Hvis alle skal være like, blir vi et fattigere samfunn. Det skal være mulig å velge og beholde et barn med en diagnose som Downs syndrom. Alle barn skal behandles som ønskebarn. Barn er med på å berike livet og samfunnet vårt, med og uten diagnoser!

God rockesokk-dag!

Interessekonflikter: Amalie Kollstrand er lokalpolitiker for Høyre

Powered by Labrador CMS