FÅR STRAFF FOR GROV UAKTSOMHET: Administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff (t.v) og styreleder Torbjørn Almlid, må konstatere at helseforetaket de er ansvarlige for, får en straff på en million kroner for grov uaktsomhet. Foto: Vidar Sandnes

Vestre Viken ilagt bot på én million kroner for grov uaktsomhet

Vestre Viken HF er ilagt en bot på én million kroner for urettmessig å ha mottatt refusjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt ila denne uken Vestre Viken boten på bakgrunn av anmeldelsen fra Helfo i april i fjor om urettmessig bruk av takster ved Avdeling for klinisk patologi i Klinikk for medisinsk diagnostikk (KMD) i tidsrommet 2011-2017.

Politiet stadfester at foretaket har opptrådt grovt uaktsomt.
Avdelingslederen for patologiavdelingen var siktet i saken, men denne saken ble tidligere henlagt av politiet.

Styreleder Torbjørn Almlid pekte imidlertid på avdelingslederen som den eneste skyldige, under et styremøte nylig.
Les mer her: Vestre Viken-styrelederen: «En av våre ansatte har ført alle bak lyset»

På bakgrunn av innsendte refusjonskrav har helseforetaket ifølge politiet fått urettmessig utbetalt inntil sju millioner kroner fra Helfo i dette tidsrommet.

Den 25 april i fjor anmeldte Helfo Vestre Viken helseforetak for å ha krevd, og mottatt, urettmessig refusjon av utgifter til poliklinisk helsehjelp.

PwC: - Systematisk feilkoding
Helseforetaket engasjerte så konsulentselskapet PwC for å gjennomføre en uavhengig gransking om hvorvidt reglene for koding er fulgt ved sykehuset. De fikk også i oppdrag å undersøke omfanget av eventuelle brudd på regelverket.
Rapporten slår fast at det har det skal ha skjedd systematisk feilkoding, ved bruk av en spesiell takst, som har utløst urettmessige refusjoner, ved Drammen sykehus.

Det dreier seg om millionbeløp, til sammen skal sykehuset ha mottatt cirka 8,4 millioner kroner i perioden 2012 til 2017. Beløpet omfatter også urettmessige refusjoner som følge av feildebiteringer for inneliggende pasienter i perioden 2012 til 2017.

– Vi kan bekrefte at vi har blitt ilagt en foretaksstraff i form av en bot på en million kroner som følge av grov uaktsomhet. Dessverre ble foretaksledelsen først gjort kjent med anmeldelsen i fjor høst, men vi har siden da gjort det vi har kunnet for å undersøke nærmere og oppnå klarhet i hva som har skjedd. Vi vil nå sette oss ned sammen med våre juridiske rådgivere og vurdere hvordan vi skal forholde oss til saken videre. Vi understreker at vi ser svært alvorlig på denne saken, og vil naturligvis også gjøre hva vi kan for å rydde opp i de feil som har skjedd, sier administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff, i en pressemelding.

Styret i Vestre Viken vil behandle saken på styremøtet 19. mars 2018.

Powered by Labrador CMS