Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Torbjørn Almlid, styreleder i Vestre Viken HF

Torbjørn Almlid, styreleder i Vestre Viken HF Foto: Vidar Sandnes

Vestre Viken-styrelederen: «En av våre ansatte har ført alle bak lyset»

Styrelederen i Vestre Viken HF pekte ene og alene mot avdelingslederen ved Avdeling for klinisk patologi som den skyldige under styremøtet mandag.

Annons:

DRAMMEN (Dagens Medisin): Granskingsrapporten som ble lagt frem for Vestre Viken-styret mandag, konkluderte med at det er avdelingslederen ved Avdeling for klinisk patologi som bevisst har feilkodet for å skaffe sykehuset mer penger i refusjon.  

Les mer her:
Gransking hevder sykehus har jukset med koding og fått flere millioner i urettmessige refusjoner

Sykehuset har flere ganger tidligere blitt varslet om at noe kunne være galt med kodingen.

Styreleder: - Ikke «rom for tolking»
Under styremøtet mandag, etter at rapporten var lagt frem, sa styreleder Torbjørn Almlid at «en av våre ansatte bevisst har ført alle bak lyset» og sa videre at det ikke var «rom for tolking».

Mandag ettermiddag, etter styremøtet, kommer det frem at politiet har henlagt saken mot avdelingslederen:

I tillegg til at Vestre Viken HF etterforskes for grovt bedrageri, var også denne personen siktet i saken. Men advokat Andrea Wisløff sier mandag ettermiddag til Dagens Medisin at politiet har henlagt saken mot avdelingslederen

Dagens Medisin har rettet spørsmål til den omtalte avdelingslederen om vedkommende vil kommentere det Almlid sier, noe vedkommende ikke ønsker.

På spørsmål til styreleder om dette ene og alene er denne personens ansvar, sier Almlid:

– Nei, men det er denne avdelingslederen som har satt det i system. Vi ser jo at systemet rundt vedkommende muligens ikke har reagert helt adekvat når man har hørt ting og fått kjennskap til ting, også i linja oppover, når vi har fått melding om det både i 2012 og 2016, og så videre, sier han til Dagens Medisin.

– Hvorfor skjer det ikke noe da?

– Det er vanskelig å si, men i dag må vi bare konstatere at det burde ha skjedd. Vi har latt det gå for lenge.

– Hvem er du du kaller «systemet rundt»?

– Det kan jo være avdelingen, og vedkommende har jo en sjef. I den grad andre har fått noen mistanker eller fanget opp noe, så burde det kanskje vært reagert mer adekvat enn det som har skjedd. Vi har ikke fått det veldig klart belyst, men vi har fra PwC fått belyst at det sannsynligvis er kommet noen reaksjoner som burde kommet mer kontant, enn det som har skjedd.

– Avdelingslederen får ingen personlig vinning av å feilkode med vilje. Hva tenker du er motivet?

– Det blir å drive tanketydning, og det skal jeg være forsiktig med. Det har vært antydet her at det er noe som vil gjøre arbeidet lettere, eller som har gjort det lettere å drive avdelingen. Det bringer jo noen kroner til avdelingen. men igjen så blir jo dette saldert hele sykehuset, så det er jo ikke sikkert at det blir mer penger til avdelingen av den grunn. Motivet er ikke lett å forstå nei, sier han.

– Vedkommende har forklart seg og kommet med en såkalt kontradiksjon til PwC, har du lest den?

– Nei, jeg forholder meg til rapporten, skulle jeg ha gått inn i hele materialet hadde det blitt veldig omfattende. De har jo snakket med veldig mange. Vi vet nok til å reagere. Det er styrets oppgave få fakta på bordet, sier Almlid.   

– Det har vært underforbruk av taksten som avdelingslederen her er beskyldt for å bruke for mye av, ved norske sykehus. Kan det tenkes at man i Drammen har gjort det riktig, fordi de har tatt i bruk en takst som mange sykehus bruker for lite av?

– Det er problematisert rundt styrebordet. Det er noe som Helfo må se på - og de må se på hvordan takstene praktiserer rundt omkring og kontrollregimet. Det er ikke rasjonelt at hvert foretak skal etablere et internt kontrollregime.

– Avdelingslederen er tatt ut av sin stilling. Er det flere nå som må "tas ut av sin stilling"?

– Nei det har jeg ikke grunn til å tro, slik jeg leser rapporten.

– Så det står klart for deg at personen forledet andre med vilje?

– Sånn ser det ut, jeg klarer ikke å tolke PwC-rapporten på noen annen måte.

 På spørsmål om hvem han mener som er ansvarlig for den systematiske feilkodingen som er avdekket, svarer administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff:

 – Jeg konstaterer at rapporten har en oppfatning av dette, og i mitt saksfremlegg har jeg ikke ansvarliggjort noen andre enn foretaket, sier han til Dagens Medisin.

Kommentarer

 • Torgrim Sørnes 20.04.2018 19.35.08

  To muligheter her: (a) det er ikke begått noen forbrytelse - i så tilfelle bør styret gi avdelingslederen en unnskyldning og en erstatning (b) det er begått en forbrytelse - i så tilfelle bør den som har tjent på forbrytelsen tiltales - i dette tilfellet er dette bedriftsledelsen og styret.

 • lege 28.02.2018 15.41.58

  Vestre Viken er fortsatt under etterforskning for grovt bedrageri mens avdelingslederen får sin sak henlagt som intet straffbart forhold. Almlid forholder seg til den bestilte rapporten fra PwC og ikke til politiets etterforskning. Avdelingslederen får skylda av Almlid. Kan hende ikke merkelig at Vestre Viken har problem med grensene mellom det som er lov og det som ikke er lov? Nok et bevis på at Helseforetakene opererer som en stat i staten og står over loven.

 • lege 28.02.2018 15.36.02

  Da Wisløff ble adm dir i Vestre Viken i 2010 (året med Ventelistesaken) uttalte han at det første han skulle gjøre var å passe på at driften var lovlig. Nå avslutter han med denne saken.

 • DrDyregod 27.02.2018 16.07.38

  Torbjørn Almlid må ta sin hatt å gå. Forkastlig!

 • Fra sidelinjen 27.02.2018 13.16.32

  Hei, er det alle de ansatte som her føres bak lyset av PwC rapporten? Hvorfor er ikke mye dokumentasjon tatt med i presentasjonen, som viser at arbeidet med prøvene er gjort i henhold til nasjonale og internasjonale retningslinjer om pasientsikkerhet og med det ekstra arbeidet av kontroll og tidsbruk som det medfører? Dette svarer til rett bruk av taksten som er benyttet. Rapportmaterialet har altså ikke styret etter eget sigende ork til å sette seg inn i . Godt at politiet har gjennomført en grundig og uhildet etterforskning. Prøver for annen gang å poste kommentaren..

 • Øko 27.02.2018 07.57.57

  Hvordan kan en styreleder påstå det han gjør her, når politiet har henlagt saken som «intet straffbart forhold bevist» ? Her lukter det "ohh shit vi har forsømt oss i årevis..la oss finne en syndebukk".

 • Øyvind Bernersen 27.02.2018 00.43.33

  Dette er ikke første gang en kodesak går for åpne dører. Reaksjonene fra ledelse og styret kommer først når feilkodingen avsløres i media. Kan tenkes de er fornøyd med + i budsjettet og foretar seg lite før det sprekker i media. Når så skjer er det bare å sparke nedover. Systemet med ISF og refusjoner er pill råttent. Det er jo nettopp adm. direktør og styreleder som soler seg i glansen av forbedrede økonomiske resultater, ikke avdelingslederen. RHFene måler alt i kroner og antall behandlede. Når skal egentlig god pasientbehandling og kvalitet med nok ressurser igjen bli styrende for norsk sykehusdrift. Har avd. for patologi i Drammen stilt feil diagnoser eller rotet vekk kreftprøver? Noen tall i kolonner til fordel for helseforetaket er den store forbrytelsen her. Ikke rart at saken er henlagt av politiet. Styrelederen er den første til å kaste stein i glasshuset.

 • Sparke nedover. 26.02.2018 20.35.00

  Av en styreleder; skylde på andre, problemet er løst er en velkjent kommunikasjonsstrategi. Spark nedover. Forferdet av skammelig personalhåndtering i offentligheten.

 • lege 26.02.2018 22.21.18

  Styreledere i helseforetakene er rekruttert fra gutteklubben "kjekk og grei". Der er det helt ok å mene at andre har ansvar for det som går galt, mens en selv har æren for det som går bra. Helseminister Høie har gått kurs i dette,

 • Tja 26.02.2018 20.18.03

  Her er det en styreleder og adm.dir som har lukket både øre og øye opp gjennom årene .

 • Tragisk 26.02.2018 18.23.56

  Ser at en annen artikkel fra Dagens Medisin viser til at politiet nå har henlagt sak mot avdelingslederen i Vestre Viken. Flau på styreleder sitt vegne over at han kan hevde noe slikt som i denne artikkelen til offentligheten og uten grunnlag. Enig i at han er nødt til å gå, dette er sjokkerende og tragisk.

 • Vekk Med Dem 26.02.2018 17.36.12

  Denne styrelederen må gå. Herregud, så mye grusomt og så mange grusomme personer man har funnet og avdekket i RHF-systemet Norge har sagt.

Nyheter fra startsiden

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!