AVKLART: St. Olavs hospital fotografert fra luften. Nå er det klart hvem som tar regningen etter at sykehuset utsatte innføringen av ny journalløsning.  Foto: DM-arkiv

AVKLART: St. Olavs hospital fotografert fra luften. Nå er det klart hvem som tar regningen etter at sykehuset utsatte innføringen av ny journalløsning. 

Foto: DM-arkiv

Blir det 200 eller 500 millioner? Nå er det uansett klart hvem som skal betale

Det eneste som er sikkert, er hvem som skal betale når St. Olavs hospital utsetter innføringen av journalløsninga Helseplattformen.

Publisert

Helse Midt-Norge RHF tar nemlig regningen i hundremillionersklassen. Det har de bekreftet skriftlig til Trondheim kommune.

– Det vi har kommunisert ut er at de eventuelle ekstra kostnadene som påløper som følge av utsettelse av innføring av Helseplattformen ved St. Olavs hospital fra 7. mai, betales av Helse Midt-Norge RHF, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i det regionale helseforetaket til Dagens Medisin.

Det er Trondheims-ordfører Rita Ottervik glad for. Det uttrykte hun selv i et debattinnlegg i Adresseavisen mandag kveld.

– Det jeg har understreket, er at verken Trondheim kommune eller andre kommuner kan ta regninga for hva en slik utsettelse koster, skriver hun i innlegget.

Tillitsvalgte i Trondheim kommune, krevde før helga en risikoanalyse før den planlagte igangsettinga av Helseplattformen i Trondheim. Mandag ble det bestemt at systemet likevel skal settes i gang fra lørdag 7. mai. 

Ukjent sluttregning
Det eneste som er klart, er at utsettelsen til St. Olavs hospital blir dyr. Hva den faktiske kostnaden blir på, er inntil videre ikke kjent.

I slutten av april skrev Adresseavisen at Helseplattformen AS – selskapet som utvikler Helseplattformen, anslår kostnadene ved utsettelsen til å nå en halv milliard kroner.

Mandag denne uka moderer imidlertid styreleder Helge Garåsen i Helseplattformen AS anslaget til å være rundt 40 til 50 millioner per måned, ifølge samme avis. Altså opp mot 200 millioner for å utsette innføringen ved St. Olavs hospital fram til september.

– Vi driver nå med detaljberegninger, og har ikke så mye mer å si før vi er ferdige med dem, sier Garåsen til Dagens Medisin tirsdag.

– Hvorfor tar det tid å oppgi et eksakt beløp?

– Det må legges en ny innføringsplan, og før den er landet helt perfekt, vet vi ikke noe om konsekvensene av tiden som går med til innføring i systemet, ved siden av drift.

Må endre løsningen
Selve dataløsningen må også kodes om som følge av at St. Olavs hospital utsetter innføringen.

Ettersom løsningen var gjort klar for en pasientflyt mellom kommune og sykehus, må den nå stokkes om når det bare er den kommunale løsningen som settes i drift.

– Det som allerede er migrert av pasientdata fra St. Olavs hospital må også settes på vent, og gjøres om, sier Garåsen til Dagens Medisin.

Til Adressa sa Garåsen mandag at også avtalene Helseplattformen har med leverandørene Epic og IBM vil påvirkes av utsettelsen. Han sier likevel:

– Jeg tror vi er nærmere 200 millioner enn 500, men vi vet ikke helt, sier Garåsen.

Det er ventet at den endelige prislappen vil presenteres på et styremøte i Helseplattformen AS i løpet av denne uken.

Powered by Labrador CMS