Helfo sliter med gammelt Nav-system
Helfo saksbehandlingssystem kan ikke hente ut statistikk på blant antallet avslag på søknader om individuell refusjon. Neste år fjernes systemet, som er arvet fra Nav.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dagens saksbehandlingssystem i Helfo kan, naturlig nok, automatisk hente ut antallet godkjente søknader om individuell refusjon. Men det ikke mulig på annen måte enn helt manuelt å fremskaffe tall for hvor mange personer som for eksempel har fått avslag på søknaden sin.
Frustrasjon
Begrensningene har skapt frustrasjon i både Helfo og i Helsedirektoratet, som Helfo er underlagt.
- Dette har vært et problem for oss. Det er mye statistikk vi har ønsket å få frem, men som vi ikke har kunnet hente ut, sier avdelingsdirektør Erik Hviding i Helsedirektoratets avdeling for legemiddel- og tannhelserefusjon til Dagens Medisin.
Han forteller at det nåværende systemet er gammelt, og noe som Helfo arvet fra Arbeids- og velferdsetaten (Nav).
Nytt system test ut
Nå øyner direktoratet imidlertid en løsning om noen måneder. Et nytt saksbehandlingssystem er fra 1. januar i år testet ut som pilot på området tannhelse i Helsedirektoratet. Målet er at de øvrige områdene skal ta i bruk systemet fra 1. januar 2014.
- Vi holder nå på å bygge opp egne systemer og er i en fase hvor dette prøves ut på området tannhelse, som er lite og mer oversiktlig enn området legemidler.
- Hvilke fordeler vil et nytt system ha?
En ny verden
- Det vil representere en ny verden når det gjelder mulighetene for å fremskaffe statistikk, og det vil innebære en ny løsning for saksbehandling. For eksempel vil legene kunne sende inn søknad om refusjon elektronisk. En rekke manuelle prosesser hos legene og i Helfo vil forsvinne, konstaterer Hviding.
- Kan pasientene forvente at de får raskere svar på søknad om refusjon?
- Om det ikke nødvendigvis blir kortere svartid, vil saksbehandlingen effektiviseres, og det blir mulig å gjøre mer med de samme ressursene, svarer Hviding.
En fellespakke
Det nye datasystemet tilbyr en felles pakke for Helsedirektoratet, Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), Helfo og pasientombudene.
- Helfo er den største brukeren, og systemet vil spesialtilpasses ut fra Helfos behov, forteller Hviding.
Dagens Medisin 06/2013