Hedres for kvalitetsforbedring

Janecke Thesen er tildelt den første prisen for praktisk kvalitetsarbeid som Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) deler ut. Foran 1000 fremmøtte mottok allmennlegen prisen – på vegne av referansegruppen for praktisk kvalitetsarbeid.   

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Prisen ble delt ut på arrangementet «Og bedre skal det bli», og vinneren var soleklar, ifølge fylkeslege Petter Øgar, som delte ut prisen på vegne av juryen. Det var 11 kandidater til prisen.

Betydelig forbedringsarbeid
Referansegruppen, som har eksistert siden 2004, har lagt ned et betydelig arbeid for å bedre kvaliteten i allmennpraksis.
– For å finne frem til de gode forbedringsprosjektene, og for å kunne fortelle om dem til andre slik at mange kan lære av de gode erfaringene, har Sosial- og helsedirektoratet innstiftet en pris for beste forbedringsprosjekt innen sosial- og helsetjenesten. Prisen blir delt ut til et prosjekt som har oppnådd gode resultater når det gjelder å forbedre tjenestene ut ifra de seks kriteriene for kvalitet på tjenestene i Nasjonal strategi for kvalitetsforbedring i sosial- og helsetjenesten, sa Petter Øgar under utdelingen.
Han presiserte at vinnerne, med sitt prosjekt «Praktisk kvalitetsarbeid på små legekontor – pedagogisk tilrettelegging av eksempler», utgår fra Referansegruppe for praktisk kvalitetsarbeid. Gruppen har klart å vektlegge forbedringskunnskap og kompetanse for å bedre kvaliteten i små fagmiljøer som i store organisasjoner.
Alle inkludert
– Prosjektet har lyktes i å etablere systematisk forbedringsarbeid i egen organisasjon – og deretter spre erfaringene til andre på pedagogisk gode måter. Det er videre lagt stor vekt på å inkludere og trekke alle i organisasjonen med i forbedringsarbeidet, fremhevet Øgar.
Han presiserte at gruppens tilnærming har vært systematisk, med bruk av anerkjente verktøy, og kvalitetssirkelen er sluttet ved at man har målt resultater over tid for å se og dokumentere at forbedringseffektene varer.
– At prosjektet har laget verktøy som er tverrfaglig basert og som på en enkel måte kan brukes av andre, er både effektivt og inspirerende. Det er også viktig at de konkrete forbedringsprosjektene viser seg å være praktisk anvendbare i en vanlig klinisk hverdag, og at de gir gode resultater som holder seg over tid.
Juryen besto av helsefaglig direktør Lisbeth Normann, Aker universitetssykehus HF, fagdirektør Bjarne Riis Strøm, Den norske legeforening og fylkeslege Petter Øgar.
Norsk forening for allmennmedisin
Foreningen for referanseguppen for praktisk kvalitetsarbeid er en del av Norsk Forening for Allmennmedisin (NFA). Foreningen har referansegrupper innen et bredt spekter av fagområder innen allmennmedisin. En referansegruppe er sammensatt av kolleger som har interesse av fagutvikling innen det aktuelle fagområdet.
Referansegruppa for praktisk kvalitetsarbeid ble etablert vinteren 2004 og består av Tor Carlsen, Håkon Ebbing, Jannik Falhof, Marit Gjølme, Randi Kasin, Kirsti Malterud, Reidar Moskvil, Kristin Prestegaard og Janecke Thesen (leder).
Raman Dhawan, Bjørnar Nyen og Magne Rekdal er assosierte medlemmer av referansegruppen. Den er faglig uavhengig og mottar ingen støtte fra farmasøytisk eller medisinteknologisk industri.
Allmennpraktiserende
Referansegruppens medlemmer deler sin kompetanse med leserne gjennom programposter om utvalgte kliniske emner.
Målgruppen er allmennpraktiserende leger. Stoffet som formidles, bygger på egen erfaring og skal være underbygd med dokumentasjon og referanser som den interesserte leser selv kan vurdere. Til nå har referansegruppen laget programposter om telefontilgjengelighet, hvordan man kan redusere ventetiden, om laboratoriekvalitet, bedre flyt i hverdagen, ventetidsregistrering, den effektive pasientjournalen, brukerundersøkelse og internkontroll.

Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 25/07

Powered by Labrador CMS