Håper på en primærhelsereform
Fastlegene skal få mer tid til de viktige oppgavene, og flere fastleger må inn på markedet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Direktør Frode Forland åpner for listetak på 1200 pasienter, og han ønsker fastlønnede stillinger for juniorleger på fastlegekontorene.
Offensiv og optimistisk møter han oss til et intervju - i primærhelsedivisjonen i Helsedirektoratet. Rapporter om kommunelegefunksjonen, skolehelsetjenesten, sykehjem og legetjenesten i kommunene generelt er underveis, og Forland har tro på at mange krefter nå ønsker å løfte primærhelsetjenesten frem.
- Vi trenger en primærhelsereform. Fokus må i større grad rettes mot helsestasjonene, skolehelsetjenesten - og ikke minst legens rolle i primærhelsetjenesten.
- Det vi gir oppmerksomhet, får kraft. I lang tid har oppmerksomheten vært rettet mot sykehusene. Primærhelsetjenesten har kommet i skyggen av dette, og vært lite prioritert. Sykehuskrisen, om man skal kalle den det, henger sammen med primærhelsetjenesten. En satsing på primærhelsetjenesten styrker spesialisthelsetjenesten på sikt, sier Forland.
Han er bekymret over dagens utvikling. Han viser blant annet til at legedekningen på sykehjem er altfor dårlig.
- Målet er å øke legedekningen på sykehjem med 50 prosent. Men det er ikke nok å ville dette - vi må også satse bevisst. Det står ikke et allmennlegekorps klar til å ta disse jobbene. De har ikke anledning. En gjennomsnittlig fastlege jobber 50 timer i uken pluss legevakt.
Legevaktreform også
Også for legevakt innser direktoratet at en reform må til. Forland er opptatt av at befolkningen skal føle seg trygg på at den kan få hjelp døgnet rundt, og han mener blant annet at ressursene mellom for eksempel ambulansetjeneste og legevakt kan omfordeles.
- Mange leger klager allerede over lange, tunge og hyppige vakter. Hva vil dere gjøre med dette?
- Vi må skaffe flere folk og legge til rette for gode arbeidsvilkår.
Også Helsedirektoratet er opptatt av forgubbingen i allmennpraksis, og man forstår at unge leger har problemer med å etablere seg som fastleger med store lån og usikre lister.
- Derfor ønsker vi å få opprettet fastlønnede utdanningsstillinger. Da kan unge leger bli juniorpartnere i gruppepraksiser, opparbeide seg egne lister og ta over etter hvert.
- Fastlegeordningen treffer godt for dem som har et ordnet liv. Tiden er inne til å se om den er tjenlig for de vanskeligstilte, de som sliter med rusproblemer, er psykisk syke - eller kronikere. I dag vet ingen hvordan fastlegene prioriterer sine ressurser. Likevel er det kommunene som har ansvar for helsetjenesten, og de bør kunne se på legenes ressursbruk.
Forland ønsker at de lokale samarbeidsutvalgene skal aktiveres i langt større grad, blant annet for å sørge for at fastlegene retter ressursene mot de mest utsatte gruppene.
- Vil du gjøre noe med listesammensettingen?
Vi må åpne for en drøfting om hvem som får hjelp, og om de som trenger hjelpen mest, får den. I dag har den offentlige helsetjenesten til en viss grad mistet allmennlegen. Nå må samarbeidsutvalgene med på banen slik at vi får en konstruktiv dialog mellom allmennlegene og kommunen om hvordan ressursene brukes.
- Det betyr mer aktive kommuneoverleger?
- Ja, og det betyr at vi i forbindelse med primærhelsereformen må jobbe med disse legenes lønns- og arbeidsvilkår også.
Kortere liste
For å få dette til, ønsker Helsedirektoratet å redusere listelengden.
- Dette er et klart signal fra oss, og vi vet at Legeforeningen ikke vil godta at fastlegenes lønn reduseres. Derfor må friske midler inn i fastlegeordningen. Veksten må dreies inn mot primærhelsetjenesten. I dag kan man stenge listen på 1500 pasienter. Kanskje er 1200 pasienter det riktige tallet. Dette er en reduksjon på 20 prosent og innebærer en økning på tilsvarende. Det innebærer en betydelig tilgang - og blir en full drøftingssak til høsten.
Primærhelsetjenesten er grunnmuren i helsetjenesten. Det er en folkehelsesatsing som ligger i en primærhelsereform. Hvor mye konkret dette vil koste, har vi ikke regnet på. Vi tar et skritt om gangen, presiserer Forland.
- Hvordan skal du klare å skaffe alle disse nye fastlegene?
- Tilgangen på nyutdannede leger er god nok. Hvert år utdannes cirka 800 nye leger. En stor andel av dem bør inn i primærhelsetjenesten. Det må etableres nye stillinger, og arbeidsvilkår og veiledning må legges minst like godt til rette i primærhelsetjenesten som i sykehus.
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 19/08