Gynekologer tar hyppigst keisersnitt

Til tross for at det er de kvinnelige gynekologene som i størst grad åpner for egenandel for keisersnitt, er det denne yrkesgruppen som hyppigst får utført inngrepet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anne Grete Storvik

Dette viser en norsk studie som er publisert i tidsskriftet Birth.

I en undersøkelse om norske gynekologers holdninger når det gjelder gravides ønske om keisersnitt utenfor medisinsk indikasjon, som Dagens Medisin omtalte tirsdag, kom det også frem at det var kjønnsforskjeller når det gjaldt gynekologenes holdninger til temaet.

Foretrekker keisersnitt
Det var nemlig de kvinnelige gynekologene som i størst grad åpnet for en slik egenandel.

Men en norsk undersøkelse, publisert i tidsskriftet Birth, viser at gynekologene selv foretrekker keisersnitt:

Les også: Vil ha egenandel for keisersnitt
Overlege Vilhjalmur Finsen i Trondheim og medforfatterne fikk seg en liten overraskelse da de for to år siden skulle se om leger lot seg operere mer enn andre. De spurte legene om hvorvidt de selv hadde fått utført ulike operasjoner – også keisersnitt.

– Utgangspunktet vårt var hypotesen om at de som minst sannsynlig lar seg operere, er de med mest forstand på det. Men vi fant at nettopp gynekologene hadde mye høyere andel med keisersnitt enn andre leger og enda høyere enn normalbefolkningen, sier Finsen til Dagens Medisin.

Høy andel også blant leger
I spørreundersøkelsen inngikk svar fra 1713 norske leger og 1167 tilfeldig valgte innbyggere i Norge i alderen 40–65 år.
Her fant Finsen og kollegene at andelen som hadde født barn ved keisersnitt var 12 prosent i den generelle befolkningen – og 19 prosent blant leger.

Blant legene var det 18 prosent av ikke-spesialistene, 26 prosent av spesialistene i en kirurgisk spesialitet, og 27 prosent av spesialistene i obstetrikk og gynekologi som hadde født barn ved keisersnitt.

I befolkningen generelt var andelen på åtte prosent blant dem med kortest utdanning, og på 16 prosent blant dem med over fire års universitetsutdanning.

Menn «lengre unna»?
Professor Reidun Førde ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo synes det er interessant at det er de kvinnelige gynekologene som i størst grad åpner for egenandel, men synes det er vanskelig å komme med én forklaring:

– Keisersnitt er vel dyrere enn en vanlig fødsel. Som samfunn må vi prioritere helseressursene til det som er nødvendig helsehjelp. Leger har et ansvar for dette på klinikknivå. Så er det spørsmålet om kvinner tar spørsmålet om prioritering mer alvorlig enn menn, noe jeg egentlig ikke tror, sier hun til Dagens Medisin.
– Det kan også dreie seg om at menn står «lengre unna» når det gjelder fødsler: Gitt at dette handler om kvinner som ikke vil ha det ubehaget det er å føde vaginalt, vil kanskje kvinner som selv har født vaginalt, ha mindre respekt for dette som argument.
– Dette er det nærmeste en forklaring jeg kan komme med, sier Førde.
– Men jeg tror heller ikke vi kvinner er mer autoritære på dette området enn det menn er, sier hun.

– Tar en telefon til en kollega
– Når det gjelder det at kvinnelige gynekologer i større grad åpner for egenandel på keisersnitt, tror jeg rett og slett at det ligger i at kvinner har mer pliktfølelse når det gjelder naturlig fødsel. Det er nok der hunden ligger begravet, sier gynekolog ved Majorstuaklinikken i Oslo, Josef Ekgren til Dagens Medisin.

– Det er langt mellom liv og lære. Dette vet vi blant annet fra undersøkelser i utlandet. En gynekolog kan lett ta en telefon til en kollega for å si at de ønsker seg keisersnitt, legger han til.

Powered by Labrador CMS