STORMET: Legene og sykepleierne på Nasser-sykehuset i Khan Younis har lenge kjempet en desperat kamp for å hjelpe de mange sårede som har strømmet til etter israelske angrep. Torsdag ble sykehuset etter lengre tids beleiring stormet av israelske soldater. Dette bildet fra sykehuset ble tatt i januar.

Israelske styrker stormet sykehus i Khan Younis

Israelske styrker stormet torsdag Nasser-sykehuset i Khan Younis i Gaza, og leger og pasienter forteller om dramatiske scener.

Publisert Sist oppdatert

En pasient ble skutt og drept, og minst seks andre ble såret under angrepet, og bilder og videoer viser et røykfylt sykehus der ødeleggelsene er store.

Fortvilte ansatte med lommelykter trillet senger med pasienter i de mørklagte korridorene, mens andre pasienter ble båret på laken.

Leger Uten Grenser (MSF), som har helsearbeidere på sykehuset, beskriver situasjonen som kaotisk

– Vårt medisinske personell måtte etterlate pasienter og flykte fra sykehuset, forteller de.

En av MSFs helsearbeidere ble tatt til fange av israelske soldater, og en annen er savnet i kaoset, opplyser organisasjonen.

Soldater og stridsvogner

Israelske stridsvogner og soldater har beleiret Nasser-sykehuset i lengre tid, og sykehuset var i ferd med å gå tom for alt fra vann og mat til legemidler da det ble stormet.

De ansatte har kjempet en desperat kamp for å hjelpe de mange sårede, og situasjonen betegnes nå som kritisk.

Onsdag beordret israelske styrker evakuering fra sykehusområdet der tusenvis av internt fordrevne palestinere hadde søkt tilflukt.

– Det er ikke vann her, det er ikke mat. Det er søppel over alt. Intensivavdelingen er oversvømt av kloakk, fortalte en av pasientene, Raed Abed, onsdag. Han var en av dem som var i stand til å etterkomme de israelske styrkenes krav om evakuering.

Forlatt på intensivavdeling

Før soldatene stormet sykehuset, ble rundt 460 ansatte, pasienter og pårørende tvunget inn i en eldre bygning på området. Denne bygningen er ifølge palestinske helsemyndigheter ikke utstyrt for å behandle syke og sårede.

Seks pasienter ble etterlatt på intensivavdelingen torsdag, der det ikke lenger var helsearbeidere som kunne ta seg av dem. Tre nyfødte måtte også etterlates i kuvøser der, og mangel på drivstoff til generatorene gjør at barnas liv nå er in fare.

Israelske talsmenn bekrefter at soldater har rykket inn på sykehuset og hevder at de har «troverdig etterretningsinformasjon» om at Hamas har holdt gisler fanget der.

Den israelske hærens talsmann Daniel Hagari understreker at soldatene gjennomfører «en presis og begrenset» operasjon, og at de verken vil tvangsevakuere pasienter eller ansatte fra sykehuset.

Powered by Labrador CMS