Illustrasjonsbilde, vaksine. Foto: Scanpix NTB

Illustrasjonsbilde, vaksine.

Foto: Scanpix NTB

Vil ha svar om kjøp av vaksine mot influensa

– Hvorfor har ikke Folkehelseinstituttet kjøpt inn flere influensavaksiner i år?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Spørsmålet rettes til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) av helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, foran den kommende spørretimen onsdag.  

Hun viser til at Folkehelseinstituttet (FHI) har kjøpt inn 1,2 millioner doser av influensavaksinen, og skriver at mange utenfor risikogruppen ønsker å ta vaksinen i år.

–  Hvorfor har ikke FHI kjøpt inn flere vaksiner i år, og vurderer regjeringen å kjøpe vaksiner fra apotekene eller andre for å sikre at alle i risikogruppen får tilbud om vaksine?, spør hun.

Som Dagens Medisin skriver anbefales rundt 1,6 millioner mennesker i Norge å ta årets influensavaksine. Ettersom FHI kun har fått tak i 1,2 millioner doser, begynner det nå å gå tomt, etter stor pågang.

– Når man begynner å gå tom for influensavaksiner kommer man i en vanskelig situasjon, fordi man ikke får gitt vaksine til alle som er i målgruppen, sa leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin til Dagens Medisin nylig.

Målgruppen for influensavaksinen inkluderer blant annet pasienter med risikofaktorer og helsepersonell. Frem til den 1. desember er det kun anbefalt å vaksinere personer i målgruppen.

Fastleger og apotek strides om vaksinering. Fastlegene har tidligere nektet å forskrive influensavaksiner til pasienter som skal vaksineres i apotek. Denne høsten fikk farmasøyter for første gang sette vaksiner i apotek, uten å trenge resept fra lege på forhånd.

Fastlegene får sine vaksiner levert fra Folkehelseinstituttet, apotekene kjøper vaksiner selv.

Powered by Labrador CMS