AUF-LEDER: Astrid Hoem er leder i AUF. De ønsker å fjerne fraværsgrensen og fikk med seg Aps landsmøte på dette fredag.
AUF-LEDER: Astrid Hoem er leder i AUF. De ønsker å fjerne fraværsgrensen og fikk med seg Aps landsmøte på dette fredag.

Arbeiderpartiet vil avvikle fraværsgrensen

AUF har fått med seg Arbeiderpartiets landsmøte på at fraværsgrensen i videregående skole skal fjernes, ifølge VG.

Publisert Sist oppdatert

Fastleger må dokumentere fravær hos videregåendeelever. Ordningen skal hindre for høyt fravær for elevene, men medfører stor arbeidsmengde for fastlegene.

AUF har nå fått med seg Arbeiderpartiets landsmøte på at den omdiskuterte fraværsgrensen i videregående skole skal fjernes.

– Det betyr at høyresidens strenge fraværsgrense vil bli fjernet og erstattet av et nytt nasjonalt fraværsreglement, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Leder av Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev har vært tydelig på at foreningen vil ha ordningen bort.

– Behovet for flere fastleger reduseres ikke særlig om attestene fjernes, men fastlegene bør bruke tiden på de som har et behov for legehjelp. Vi mener derfor slike fraværsattester uansett er feil ressursbruk og bør vekk fra fastlegene, sier Klev til Dagens Medisin.

Innført i 2016

Ifølge regelverket får ikke elevene karakter i et fag hvor de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Ordningen ble innført av Solberg-regjeringen i 2016 for å hindre skulking. Under pandemien ble reglene satt på pause, men ble innført igjen i fjor.

Hoem sier til VG at det ikke er bestemt hvordan et nytt regelverk for fravær skal bli. Det viktigste er at dagens ordning blir avviklet.

– Det å være borte i et par historietimer bør ikke presse deg ut av skolen eller gjøre at du ikke får karakter i et fag, sier Hoem til VG.

Anbefalt av fastlegeutvalget

Fastlegeutvalget, som la frem sin rapport 18. april, foreslo det samme som et av tiltakene for å begrense fastlegenes arbeidsoppgaver. Fastlegene bør ikke bruke tid på fraværsattester for elever fra videregående skole, ifølge utvalget, som vil at ansvaret skal overføres til utdanningssektoren.

I forbindelse med utvalgets rapport sa helseminister Ingvild Kjerkol til Dagens Medisin at både forslaget om å attestere fravær i videregående skole og også øke egenmeldingsdager, var konkrete forlag.

– Det er ikke noe tvil om at det ville ha gitt en lettelse i arbeidsbyrden, så får vi se om det er noe som flyr når vi har sett på alle plusser og minuser med en sånn endring, sa Kjerkol da.

Forslaget må formelt vedtas av landsmøtet som pågår i Folkets Hus i Oslo, men det som er redaksjonskomiteens innstillinger på møtet, blir som oftest vedtatt

Powered by Labrador CMS