GRØNT: Økologiske grønnsaker så ut til å være av større betydning for resultatet i studien enn annen økologisk mat. Foto: Colourbox

Økologisk mat kan redusere risikoen for misdannelse

Gravide som spiste økologisk mat hadde halvert risiko for å få gutter med misdannelse i urinrørsåpningen, viser studie fra Folkehelseinstituttet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien kommer fra Folkehelseinstituttets Mor og barn-undersøkelse, og ble nylig publisert i Environmental Health Perspectives.

Den viser at mødre som rapporterte bruk av økologisk mat innen en eller flere matvaregrupper hadde halvert risiko for å få barn med misdannelsen hypospadi sammenlignet med mødre som aldri eller sjelden spiste økologisk mat.

Urinrørsåpning
Hypospadi er en misdannelse der urinrørsåpningen hos gutter ikke munner ut helt på tuppen av penis. Tilstanden oppstår i fosterlivet og kan rettes opp med kirurgi, skriver fhi.no.

Studien tyder på at økologiske grønnsaker er av størst betydning. Men resultatene må tolkes med forsiktighet, blant annet fordi det var ganske få barn med hypospadi med i studien.

Må etterprøves
Det er første gang en slik sammenheng har blitt påvist i en befolkningsundersøkelse og funnet må etterprøves i andre studier, understreker forskerne.

Studien gir ikke svar på hvorfor disse mødrene hadde lavere sannsynlighet for å få gutter med hypospadi, men en av hypotesene er at det er påvist lavere innhold av plantevernmiddelrester i økologisk mat.

Powered by Labrador CMS