LA FREM RESULTATER: I mai i fjor presenterte hovedutprøver, Paal Fr. Bruunsvig ved OUS, de første resultatene fra studien på kreftkongressen ASCO i Chicago. Foto: Arkivfoto

Milepæl for norsk kreftmedisin

Nå starter Lytix Biopharma en kombinasjonsstudie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ett år etter at Lytix Biopharma presenterte den første kliniske studien på  sitt kreftmedikament LTX-315, melder det norske selskapet nå at de har oppnåd milepælen Proof of concept.
Øker aktiviteten
Wenche Marie Olsen, Chief Operating Officer i selskapet, sier Proof of concept, som er en selvdefinert milepæl,  innebærer at det nå er generert nok data som viser holdepunkter for effekten man har forventet at legemiddelkandidaten skal ha, er oppnådd.
– Overordnet kan et Proof of concept defineres som at man kan sette i gang med økt aktivitet. Vi planlegger nå å starte en kombinasjonsstudie med vårt legemiddel og sammen med såkalte checkpoint-inhibitorer, sier Olsen til Dagens Medisin.
Såkalte immune checkpoint inhibitors (ICIs), er det siste innen banebrytende kreftlegemidler på markedet.
Immunterapi omtales som et paradigmeskifte i dagens kreftbehandling. ICIs «tar av bremsene» i immunsystemet, og LTX-315 stimulerer eller «akselererer» immunsystemet ved å frigjøre immunstimulerende signaler.
Legger fram resultater
Det er de prekliniske dataene og effekten på kreftsvulster, inkludert immuneffektene, fra Fase 1‐studien som utgjør Proof of Concept for LTX‐315. Selskapet planlegger å presentere resultater fra Fase 1‐monoterapistudien på en kreftkonferanse i andre halvdel av 2015.
Føflekk-kreft
LTX‐315 kan potensielt benyttes i behandling av flere forskjellige krefttyper. Føflekk‐kreft vil være den første indikasjonen for kombinasjonsbehandling med LTX‐315.
LTX-315 binder seg til cellemembranen i kreftcellene og får dem til å kollapse.
•    LTX-315 gis først som direkte injeksjon i en av de tilgjengelige svulstene, og deretter som direkte injeksjon i den andre svulsten, og har tidligere vist seg lovende i dyreforsøk.
•    LTX-315 er et lite kjemisk modifisert peptid - kjede av aminosyrer - avledet fra lactoferrin, som er et naturlig protein man blant annet finner i råmelk.

Powered by Labrador CMS