
Medisingjennomgang gir best effekt for pasienter på få medikamenter
En svensk studie viser at pasienter som står på færre enn fem medikamenter har bedre effekt av medikamentgjennomgang, enn pasienter som står på flere medisiner.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Studien er en subgruppeanalyse av en randomisert kontrollert studie av pasienter over 80 år som ble innlagt på akuttmedisinsk avdeling ved Uppsala sykehus i Sverige.
- Intervensjonsgruppen fikk blant annet legemiddelgjennomgang, samtale om legemidler og informasjon til ansvarlige fastlege om endringer i legemidlene, forteller Anna Alassaad, førsteforfatter på studien.
Færre akuttmottaksbesøk
Forskerne så at pasienter som gikk på fem eller færre medikamenter, hadde bedre effekt av gjennomgangen enn de som gikk på mange medikamenter.
- Vi så på antall akuttmottaksbesøk i oppfølgingsåret, og intervensjonen så ut til å ha vært mer effektiv i å forhindre besøk på akuttmottaket for pasientene med færre legemidler, sier Alassaad til Dagens Medisin.
Studien er publisert i PLOS One.
Bodde oftere hjemme
- Hva kan dette komme av?
- Pasientene med få legemidler bodde i større utstrekning i eget hjem, og styrte i større grad behandlingen selv. Antakelig hadde de også bedre mulighet til å uttrykke eventuelle legemiddelsproblemer. Dette øker muligheten for apotekeren til å gjennomføre en legemiddelgjennomgang med godt resultat, sier Alassaad.
I tillegg kan det hende at pasienten iblant trenger flere legemidler, og dette vil da gjelde både pasienter som står på få legemidler, og de som står på mange, påpeker hun.
Må ikke nedprioriteres
Hun understreker at studien ikke er designet for å sammenligne effekten på de to gruppene.
- Men dette er en likevel en relevant problemstilling. I Sverige har man valgt å prioritere pasienter med mange legemidler for legemiddelgjennomgang. Ut fra denne studien kan man se at det ikke finnes noen grunn for å nedprioritere pasienter som står på få legemidler når det gjelder denne typen tiltak, sier Alassaad.