Laget film om å være ung og syk
Seks ungdommer har laget filmer om å være ung med langvarige helseutfordringer, og lagt dem ut på YouTube.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Ungdommene har deltatt i prosjektet Ung Medvirkning og Mestring og vært med i et gruppebasert veiledningsprogram ved Akershus universitetssykehus HF.
- Vi har drevet seks slike grupper til nå. I gruppene møter de andre ungdommer i samme situasjon, og får utfordringer som de arbeider med alene og i fellesskap. Det er viktig å sette ord på ting, og å erkjenne sin egen situasjon, samtidig som mestring er viktig, sier prosjektleder Karen Therese Sulheim Haugstvedt ved Avdeling helsefremmende ved Ahus.
Ulike sykdommer
Ungdommer med mange ulike lidelser har møttes i disse gruppene.
- Det kan være diabetes, ME, epilepsi, Crohns sykdom eller spiseforstyrrelser. At gruppene ikke er diagnoserettet gjør at de blir mer opptatt av hvordan de lever, enn av det medisinske, sier Haugstvedt.
Ville inspirere
Det er usikkert om prosjektet blir videreført, og da ungdommene fikk høre det, ville de dele sine erfaringer.
- De ønsket å inspirere andre ungdommer, å sette ord på hvor tøft livet kan være, og vise fram verdiene og mulighetene i et liv med langvarige helseutfordringer, sier Haugstvedt.
Fire filmer
Den første av de fire filmene handler om å være ung med helseutfordringer.
De andre tre filmene handler om hva ungdommene har fått ut av å gå i en gruppe - hvordan det har vært å møte andre i samme situasjon, det å sette ord på de vanskelige men også positive tingene i livet, og hvilke forandringer de selv har gjort i livene sine.
- Mange av de unge har fortalt at de føler seg svake i møtet med helsevesenet. Helsearbeidere prøver ofte å glatte over og trøste, mens det ungdommene trenger er mestringsfølelse og ansvar, sier Haugstvedt.
Usikker framtid
Hvorvidt prosjektet blir videreført vet Haugstvedt ennå ikke.
- Vi gjør alt vi kan for å videreføre det, men vi er en utviklingsavdeling og ikke en driftsavdeling. Samhandlingsreformen legger opp til at lokalmiljøet skal ivareta denne type tilbud. Mange fagpersoner har hospitert i gruppene, og er entusiastiske, men det er vanskelig å finne ressurser, sier hun.
Mange av ungdommene som har deltatt på kursene ønsker å være ressurspersoner lokalt.
- Det er svært viktig for disse ungdommene at prosjektet blir videreført, og at flere skal få ta del i det de har lært, sier hun.
Les mer om prosjektet på Ahus sine nettsider.