Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hodeskader øker risikoen for psykisk sykdom

En stor dansk studie viser at pasienter som har hatt en skade mot hodet, har større risiko for å utvikle schiofreni eller depresjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er publisert i The American Journal of Psychiatry, med førsteforfatter Sonja Orlovska.

Ved hjelp av danske registre har forskerne undersøkt indidensen av blant annet schizofreni og depresjon hos 113.906 personer med tidligere traumer mot hodet.

Størst risiko for barn
Å ha hatt en hodeskade var assosiert med høyere risiko for schizofreni, depresjon, bipolar lidelse og organisk psykisk sykdom. Spesielt hadde barn i alderen 11-15 år økt risiko for psykisk sykdom etter et hodetraume.

Den økte risikoen for psykisk sykdom etter hodeskade ser ikke ut til å kunne forklares ved familiær disposisjon. Det kan heller ikke forklares ved at denne gruppen har større tendens til å komme ut for ulykker, ifølge forskerne.

Ser sammenhenger
Dette er den største studien som har sett på hodeskader og psykisk sykdom. Den danske overlegen Torsten Bjørn Jacobsen kommenterer i ugeskriftet.dk at undersøkelsen ikke kan lokalisere årsaker, men kun se på sammenhenger. Likevel er artikkelens resultater et vesentlig bidrag i diskusjonen av forebyggende innsats mot hodetraumer, sier han.

Powered by Labrador CMS