Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hodeskade øker risikoen for selvmord

Personer som overlever kraftig vold mot hodet har tre ganger økt risiko for for tidlig død sammenlignet med normalbefolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskerne undersøkte hjerneskader som oppsto etter kraftige slag mot hodet, og medførte brudd på hjerneskallen, indre blødninger eller bevisstløshet lenger enn en time.

Studien fra Karolinska Institutet er publisert i JAMA Psychiatry.

Forskerne så at personer som overlevde minst seks måneder etter slike skader, hadde tre ganger høyere risiko for å dø for tidlig sammenlignet med kontrollgruppen. Tidlig død ble definert som dødsfall innen de var 56 år gamle, ifølge Karolinska.

Selvmord og ulykker
De vanligste årsakene til for tidlig død var selvmord eller nye skader, som oppsto av for eksempel bilulykker eller fall.

Forskerne vet ikke sikkert hva som er årsaken til den økte dødeligheten, men tror det kan komme av at denne gruppen har skadet deler av hjernen som har betydning for bedømming av situasjoner, for beslutninger og for vurdering av risiko. Mange fikk også en psykiatrisk diagnose i etterkant av skadene.

Doblet selvmordsrisiko
Studien brukte informasjon fra svenske medisinske register, og fulgte 218.300 personer som har overlevd slike hjerneskader. Forskerne sammenlignet personene både med en kontrollgruppe i normalbefolkningen, og med søsken av overlevende etter hodeskader.

- Risikoen for at personer som overlever kraftig vold mot hodet tar selvmord senere, er mer enn fordoblet når vi sammenligner med deres søsken, sier professor Niklas Långström ved Karolinska, i en pressemelding.

Han mener det er viktig at helsepersonell er oppmerksomme på tegn på depresjon, misbruk eller psykiatriske forstyrrelser hos denne gruppen.

Økt dødelighet etter hjernerystelse
Forskerne undersøkte også dødelighet etter hjernerystelser, som er mindre alvorlige, og derfor ble undersøkt separat.

Her så de en fordoblet risiko for å dø for tidlig sammenlignet med normalbefolkningen, med dødelige skader og selvmord som hovedårsaker. Dette mener forskerne kan være viktig i debatten om risiko for hodeskader i mange idretter. 

Powered by Labrador CMS