Hjernetrening kan være like bra som ADHD-medisin

Hjernetrening ga like gode resultater hos ADHD-pasienter som medisin, viser doktorgrad. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ADHD er en utviklingsforstyrrelse som rammer mellom tre og fem prosent av befolkningen. Å behandle tidlig og riktig reduserer risiko for forekomst av lærevansker og psykososiale vansker. 

NRK skrev i går om en mor som følte seg presset til å sette barnet på ADHD-medisin. På ti år er antallet personer som får ADHD-medisiner blitt tredoblet.  

Kjernesymptomer
Typiske tegn på ADHD er vansker med å regulere områder som oppmerksomhet, impulsivitet, motorisk aktivitet og følelser. 

Nezla S. Duric ved Universitetet i Bergen har i sin avhandling sammenlignet bruk av neurofeedback med tradisjonell ADHD-medisin, for å se hvilke effekter det har på kjernesymptomene til ADHD. 

Trener hjernen
Neurofeedback er en vitenskapelig metode som består i trene hjernen for å få den til å fungere bedre. Hjernens aktiviteter måles ved hjelp av elektroder og hjernen trenes over tid for å kunne skape endringer.  

Avhandlingen består av en kontrollert, randomisert klinisk studie av neurofeedback-behandling (NF) for ADHD. En gruppe fikk NF-behandling, en gruppe fikk standardbehandling med medikamenter og en gruppe fikk en kombinasjon av de to. Totalt 253 barn med ADHD-diagnose deltok i studien og nesten halvparten fullførte studien som strakk seg over tre år. Både barn og unge, foreldre og lærere rapporterte atferdsendringer med hensyn til kjernesymptomene for ADHD.  

– Resultatene virker lovende
I avhandlingen ble NF-behandling sammenlignes med standard medisinering. NF-behandling viste ingen signifikant forskjell i behandlingseffekt om det ble gitt alene, eller sammen med medisinen. 

– Resultatene virker lover, men det trengs mer forskning og oppfølging over tid. Deretter kan man se om det er mulig å redusere bruk av medisiner, sier Duric til Dagens Medisin.

Doktorgradsarbeidet er støttet av medisinsk fakultet ved UiB og Helse Fonna. Duric ble tildelt Nasjonal BUP-pris i 2013 for dette arbeidet.

Powered by Labrador CMS