TEMPERATUR: Det er viktig å følge temperaturkurvene nøye under frysebehandlingen av tumoren. Foto: Karl-Henning Kalland
TEMPERATUR: Det er viktig å følge temperaturkurvene nøye under frysebehandlingen av tumoren. Foto: Karl-Henning Kalland

Fryser ned prostatakreften

Ved Haukeland universitetssjukehus prøver legene nå ut cryoimmunterapi mot prostatakreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Et nytt forskningsprosjekt mot prostatakreft med metastaser er nå igang ved Haukeland. Legene høster celler fra pasientens eget immunforsvar, og cellene blir så dyrket i laboratorium.

Setter tilbake cellene
Svulsten i prostata blir frosset ned på operasjonsstua, før immuncellene blir sprøytet inn i det området av svulsten som er drept ved frysing. Cellene skal stimulere pasientens eget immunforsvar til å angripe metastasene.

Prosjektet er initiert og organisert av professor Karl-Henning Kalland, Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus. 

Ser på effekten
– Den studien som pågår nå er Fase 1 Klinisk utprøving, det vil si at fokus er på toleranse og bivirkning, men vi følger i tillegg effekten på kreftsvulsten med avanserte metoder, sier Kalland til Dagens Medisin.

Håpet er at denne behandlingen kan være betydelig mer effektiv enn alternative behandlingstilbud for prostatakreft med spredning.

– Vi er imidlertid forsiktige med å love i forkant– målet er å inkludere 20 pasienter i løpet av det kommende året, og analysere utfallet deretter, sier Kalland.

Ingen kurativ behandling
Hvert år dør rundt 1.000 pasienter av prostatakreft med spredning.

– Når sykdommen først har spredd seg finnes det ingen kurativ behandling per i dag. Det er et stort behov for å utvikle ny behandling for å hjelpe denne pasientgruppa, sier urolog Bjarte Almås ved Haukeland til helse-vest.no.

Avdelingssjef Christian Beisland ved Urologisk avdeling Haukeland er leder for studien.

Powered by Labrador CMS