DIABETES: En person med diabetes måler blodsukkeret. Ny studie viser at leger ofte ikke fanger opp en tredje diabetestype. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:
DIABETES: En person med diabetes måler blodsukkeret. Ny studie viser at leger ofte ikke fanger opp en tredje diabetestype. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:

Forskere: Leger overser tredje diabetesform

Mange pasienter feildiagnostiseres med diagnosen diabetes type 2 når de egentlig har en tredje variant av sykdommen, ifølge ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den tredje formen kalles for diabetes type 3 og kan eksempelvis oppstå på grunn av betennelser eller svulster i bukspyttkjertelen. I en studie i tidsskriftet Diabetes Care, som er omtalt av svenske Dagens Medicin, fremholder britiske og amerikanske forskere at diabetesformen sannsynligvis er vanligere enn antatt.

Forskerne har gjennomgått data for mer enn to millioner pasienter med nydiagnostisert diabetes i England. Da fant de at den tredje typen diabetes var noe mer vanlig enn type 1 diabetes hos voksne. Datainnsamlingen skjedde mellom 2005 og 2016.

Alvorlige konsekvenser
Ifølge forskningen blir mange pasienter med type 3 diabetes feildiagnostisert med type 2 diabetes. Dette skjedde med 88 prosent av pasientene i studien. Dette kan få alvorlige konsekvenser fordi personer med den tredje typen diabetes har dårligere glykemisk kontroll og trenger insulin på et tidligere stadium, påpeker forskerne.

De etterlyser bedre kunnskap og forståelse av type 3 diabetes i helsevesenet. Når en pasient diagnostiseres med diabetes, bør legen alltid finne ut om personen har eller hatt pankreassykdommer, skriver forskerne.

– Viktig problemstilling
Trond Geir Jenssen, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo, mener studien tar opp en viktig problemstilling.

– Vi er altfor unyansert når vi setter diagnosen diabetes type 2. Generelt sett har vi lenge diskutert om betegnelsen «diabetes type 2» er en miks av forskjellige undergrupper av diabetes hvor vi ikke kjenner alle mekanismene, sier Jenssen.

Det norske legemiljøet og Helsedirektoratet har ikke tatt i bruk betegnelsen «diabetes type 3» så langt. I stedet kaller man diabetes etter pankreassykdom for sekundær diabetes.

– Dette vil trolig bli diskutert på nytt i den nye revisjonen av retningslinjene som skjer dette halvåret. Det er en viktig kunnskap at diabetes sekundært til eksokrin pankreassykdom (sykdom i fordøyelsesdelen av pankreas, red.anm.) ofte destruerer så mange langerhanske øyer at pasienten blir insulinavhengig på et tidlig tidspunkt, sier Jenssen.

Powered by Labrador CMS