Flere dødsfall av blodfortynnende
Bivirkningsrapporten for 2014 viser at det er meldt 63 dødsfall av blodfortynnende midler. - Noen av hendelsene skyldes glipp som feil dose, sier fagdirektør Steinar Madsen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det ble meldt om til sammen 40 dødsfall av blodfortynnende i 2013, dette var økt til 63 i 2014.
- Blodfortynnende er en livsviktig, men risikabel behandling. Vi må redusere risikoen så mye som mulig. Mangelfull oppfølging fra lege og pasient kan forårsake dødsfall, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.
Gjelder også for warfarin
Bruken av nye blodfortynnende legemidler øker, mens bruken av warfarin faller, viser Bivirkningsmeldingen.
Likevel er det meldt flere dødsfall når det gjelder begge typer blodfortynnende. For nye typer blodfortynnende økte antall dødsfall fra 19 til 30, for warfarin fra 21 til 33.
Noen skyldes glipp
- Vi legger ikke alt for stor vekt på tallene, det er også mulig at det er en økt interesse for å melde inn bivirkninger. Men noen av hendelsene skyldes glipp som feil dose eller nyresvikt, som kunne vært forhindret, sier Madsen.
Man ser av tallene at mange av pasientene som har fått blødninger er over 80 år.
- Når man blir eldre tåler man ofte mindre, sier han.
Legene må være nøyaktige
Madsen påpeker at det er viktig at legene endrer dosen når pasientens situasjon endrer seg.
-Legene må være nøyaktige og følge retningslinjene. De må følge med på nyrefunksjonen til pasientene, og om de har høyt blodtrykk må de få behandling for dette. Pasienten må unngå NSAIDs, og det må være gode rutiner slik at behandlingen stoppes i tide hvis pasienten for eksempel skal til operasjon, sier han.
154 dødsfall
Legemiddelverket mottok 154 meldinger om dødsfall i 2014, mot 145 i 2013. Tre grupper legemidler bidro til 96% av dødsfallene.
Det var antitrombotiske og antikoagulerende legemidler (54%), kreftlegemidler og midler som virker på immunsystemet (21%), og legemidler som virker på nervesystemet (21%).
Til sammen mottok Legemiddelverket 3015 bivirkningsmeldinger fra helsepersonell, pasienter og legemiddelprodusenter. 55% gjaldt alvorlige bivirkninger.