Finanskrisen førte til flere selvmord

Den økonomiske krisen i 2008 førte til økning i selvmord blant unge menn i Europa og Amerika.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en ny studie som er publisert i British Medical Journal. Forskningsleder David Stuckler ved Universitetet i Oxford og kollegene fant en klar økning i antallet selvmord etter den globale økonomiske krisen i 2008.

Basert på tidligere trender fra 2000-2007 var det om lag 4900 flere selvmord i 2009 i de 54 landene som er studert.

Ingen økning blant europeiske kvinner
I de europeiske landene var det en økning på 4,2 prosent i antallet selvmord, mens økningen var 6,4 prosent i de amerikanske landene.

I Europa var økningen kraftigst blant menn i aldersgruppen 15-24 år, mens i Amerika var aldersgruppen 45-64 år mest utsatt. Blant europeiske kvinner var det ingen endring, og blant amerikanske kvinner var økningen lavere enn blant menn.

Trolig underestimat

Selvmordsraten er nært forbundet med økt arbeidsledighet, særlig i land med lav arbeidsledighet før krisen, ifølge forskerne.

– Våre funn er trolig et underestimat på de sanne virkningene av krisen, ettersom berørte land som Australia og Italia ikke er inkludert. Økningen i antallet selvmord er bare en liten del av den følelsesmessige nøden forårsaket av den økonomiske krisen, skriver forskerne, som viser til at selvmordsforsøk er 40 ganger mer vanlig enn gjennomførte selvmord.

Powered by Labrador CMS