STØTTER FORSKNING: Forskningsrådet gir millionstøtte til ny hiv-forskning. Foto: Colourbox
STØTTER FORSKNING: Forskningsrådet gir millionstøtte til ny hiv-forskning. Foto: Colourbox

Får millioner til å forske på hiv

Universitetet i Oslo får 19 millioner fra Forskningsrådet til å forske på en medisin som skal forebygge hiv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Medisinen er basert på antistoffer, og målet er at den skal være billig å fremstille.

Universitetet skal samarbeide med International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) i USA og Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) i India.

Forskerne ved UiO skal bidra ved å forlenge virketiden til antistoffene, slik at legemiddelet kan gis med flere måneders mellomrom.

– Vi har utviklet en teknologi som gjør at antistoffer får lengre virkningstid i kroppen. Det vil gjøre at pasientene kan ta mindre medisin sjeldnere enn hva som er tilfellet i dag, noe som sannsynligvis vil bedre livskvaliteten samt spare helsetjenesten for mye arbeid, sier molekylærbiolog Jan Terje Andersen til Dagens Medisin.

– Ambisiøst løp
Andersen er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo (UiO) og gruppeleder ved Avdeling for immunologi og tranfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS). Han står i spissen for forskningsprosjektet.
– Antistoffene produseres nå, og så skal de testes, sier Andersen, som oppgir at en forsker fra forskningsgruppen snart reiser til USA for å teste ut antistoffene.
– Vi har lagt et ambisiøst løp. Hvis vi lykkes så blir neste mål å rigge for utprøving i mennesker så raskt som mulig etter at prosjektet er ferdig om tre år.

Saken er oppdatert.

Powered by Labrador CMS