En av tre på marinefartøy har hørselstap
Over tretti prosent av personell ansatt på fartøy i Sjøforsvaret, har et hørselstap, viser en ny omfattende studie.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Vi har målt støy om bord på 40 fartøy i sjøforsvaret og også målt hørselen til ansatte på fartøy. Da finner vi at 31,4 prosent av de ansatte har et hørselstap. Det er et høyt tall, sier forsker Erlend Sunde ved Forskningsgruppe for arbeid og miljømedisin ved Universitetet i Bergen. Sunde har siden mars 2012 arbeidet med studien «Støy og helse i Marinen», som forskningsgruppen har gjort på oppdrag for Sjøforsvaret.
23 prosent oppga hørselsskade
En undersøkelse på begynnelsen av 2000-tallet er bakgrunnen for studien. Da rapporterte mange ansatte i Sjøforsvaret at de var utsatt for mye støy i arbeidet, og om lag 23 prosent oppga da at de mente at de hadde en hørselsskade. Nå viser det seg at tallet er enda høyere.
– Når det er selvrapportering kan det være at noen ikke vet om at de har en hørselsskade, men at de først merker det når alderstapet kommer i tillegg, sier Sunde.
Testet 800 ansatte
I studien har han og kollegene gått grundig til verks. Alle de ansatte i Sjøforsvaret som jobber ute på båt har blitt invitert til å delta i studien. Totalt har hørselen til nesten 800 personer blitt testet.
– I tillegg til å måle hørselen til disse personene, undersøkte vi også i ett mindre utvalg, om den støyen en utsettes for om bord på fartøy påvirker kognitiv funksjon, søvn og stress.
To studier er så langt publisert i prosjektet og flere funn skal publiseres utover høsten. Forskerne har funnet ut at på flere av fartøyene ligger støynivået over anbefalte verdier.
Enkeltgrupper mer utsatt
– Maskinistene er en utsatt gruppe. Maskinister har høy støyeksponering siden de utfører arbeid i maskinrom, hvor støynivået på alle fartøy er høyt. Når en skal vurdere støyeksponeringen er det viktig å ta med at de som oppholder seg på båtene, er der hele døgnet og belastningen blir derfor høyere enn om man bare skulle vært på jobb der i åtte timer, sier Sunde.
Mest støy på kystkorvettene
Enkelte fartøy skilte seg negativt ut.
– Korvettene har store utfordringer. De er små og lette, og støynivået kan være forholdsvis høyt på hele fartøyet hele døgnet. Da vil alle få en høy støyeksponering og ikke bare de som har oppholdstid i maskinrom.
Mens en vanlig samtale ligger omtrent på 60 desibel, ble det på korvettene målt støynivå opp mot 80 desibel på lugarer.
– Det tilsvarer støynivået like ved en trafikkert bilvei. Å få sove i slik støy kan være utfordrende, sier Sunde.
– Alarmerende høyt
– Hva tenker Forsvaret om at over 30 prosent av de ansatte om bord på fartøyene har hørselstap?
– Vi synes det er alarmerende høyt og det gir grunnlag for at vi må gjøre noen tiltak, sier Vilhelm Koefoed, kommandør og spesialist i samfunnsmedisin. Han har tidligere vært stabslege i Saniteten i Sjøforsvaret og har hatt ansvar for gjennomføring av arbeidsmiljøkartlegging her siden 2001. Fra i sommer ble han øverste leder i Saniteten i Sjøforsvaret.
Tre forslag til bedring
For å redusere støyen om bord på fartøyene, ser Forsvaret tre ulike muligheter. Det går ut på å finne nye tekniske løsninger og bygge om båter, endre seilingsmønster slik at båtene ligger mer i ro eller sørge for at den enkelte beskytter seg bedre med for eksempel bruk av hørselsvern.
– Vi har fått innført noen endringer. Ansatte på de mest utsatte fartøyene har for eksempel fått spesialtilpasset ørepropper og sover oftere på hotell når de ligger til kai. Enkelte fartøyer har også endret seilingen, slik at fartøyene er mer i ro, sier Koefoed.
Bruk av støydempende gummimatter på korvettene skal nå prøves ut.
– Utfordringen er at disse mattene veier mye og endrer fartøyenes egenskaper. Samtidig vet vi ikke om tiltaket har noen effekt. Det må vi finne ut, sier Koefoed.
Fartstid påvirker hørselen
Jo lenger tid man har vært om bord og jobbet på fartøyene til Sjøforsvaret, jo mer hørselstap har man, viser studien.
– Vi ser at de som har rapportert en total seilingstid på mer enn tre år har et signifikant høyere hørselstap enn de som har en seilingstid på mindre enn ett år. Dette gjelder etter at vi har justert for alder, sier Sunde. Maskinistene hadde størst forekomst av hørselstap, der var hele 38 prosent rammet av dette. Navigatørene kom like bak med 37 prosent. Elektrikere hadde den laveste forekomsten med 23 prosent.
Resultater som viser hvordan støyen påvirker andre helseutfall blant de ansatte, vil bli publisert senere.