En av fire kvinner har urinlekkasje
En tredjedel av disse utvikler varig inkontinens, viser ny doktorgrad.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Urininkontinens er et utbredt problem blant middelaldrende kvinner. David Jahanlu ved Universitetet i Bergen har i sin doktorgrad prøvd å finne svar på spørsmål om start, utvikling og spontan bedring av tilstanden.
Mer enn 2000 kvinner fra Hordaland deltok i studien. De har svart på spørreskjema omtrent annethvert år siden 1997. Kvinnene var i alderen 41 til 52 år.
Rundt en fjerdedel av kvinnene oppga å ha urininkontinens. Dette tilsvarer det som er funnet i tilsvarende aldersgrupper i tidligere norsk forskning.
Øker fra 40 til 50 år
Jahanlu fant at forekomsten øker med alder, fra begynnelsen av 40-årene til begynnelsen av 50-årene. Deretter synker det gradvis.
I avhandlingen finner man en todelt årsak til dette. Færre nye personer får urinlekkasje opp mot 50-årsalderen og flere opplever helbredelse eller forbedring.
Aktivitet og nysing
De fleste kvinnene i studien hadde lekkasje ved anstrengelser som jogging, hopping og nysing. Flertallet hadde en lav alvorlighetsgrad. Ingen rapporterte stor alvorlighetsgrad fra begynnelsen. Totalt var det en tredel av kvinnene som var rammet som utviklet varig inkontinens, der det var liten tendens til forandring av både type og alvorlighetsgrad gjennom årene de ble fulgt.