Foto:

Digitalisering gir færre utfordringer med innovasjon

En ny rapport viser at digitalisering kan redusere lange utviklingsløp og høye kostnader i bioteknologisektoren. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Samtidig har digitalt orienterte bioteknologibedrifter færre utfordringer knyttet til innovasjon og kommersialisering enn de mer biologisk orienterte bedriftene. 

Det kommer frem i en ny rapport om den digitale bioteknologien i Norge fra Senter for Digitalt Liv Norge (DLN), der mer enn 150 bedrifter og forsknings- og utdannings-aktører innenfor medisin og helse, marin sektor, landbruk og industri er intervjuet eller har besvart en spørreundersøkelse.

Senter for Digitalt Liv Norge er et nasjonalt senter for bioteknologisk forskning og innovasjon, og skal bidra til å integrere både biologisk og digital kompetanse innen bioteknologisk forskning og innovasjon.

Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge muligheter for verdiskaping, kompetansebehov og utfordringer i næringsutvikling innenfor digital bioteknologi i Norge. 

Relevant
Rapporten definerer digital bioteknologi som innhenting og nyttiggjøring av biologiske data innen helse, havbruk, landbruk og industri. Digitale verktøy defineres som metoder for datalagring og dataanalyser, samt beregningsorienterte tilnærminger som modellering, simulering og programmering.

Av svarene til respondentene kommer det frem at digital bioteknologi er relevant for 81 prosent av de spurte virksomhetene.

«Dette viser at biologiske data allerede i dag nyttiggjøres i betydelig omfang, og i hele «innovasjonskjeden» fra forskning til forretning. De fleste av aktørene uttrykte i intervjuer at integrering av digitale verktøy er viktig for fremtidig verdiskaping og konkurransekraft», heter det i rapporten.

Forskjeller på små og store
DLN fant også at bruken av digitale verktøy knyttet til bioteknologi først og fremst er knyttet til forskning- og utdanningssektoren, men at også markedsleddet i stadig større grad tar i bruk digitale teknologiske løsninger og metoder.

Eksempelvis benyttes dataanalyser, modellering og prediksjon innenfor markedsføring av legemidler, i matproduksjon og i overvåkning av lakselus i oppdrettsanlegg.

Svarene viste også at det er klare forskjeller mellom små og mellomstore bedrifter og større industriselskaper. Særlig innen helsesektoren ligger de små og mellomstore bedriftene etter på digital kompetanse og implementering av digitale verktøy.

Ønsker bedre samkjøring
Det kommer i tillegg frem at 83 prosent av aktørene er knyttet til ett eller flere nettverk eller klynger, men over halvparten sier de ikke har nødvendig tid og ressurser til å utvikle og bruke nettverk og partnerskap. Mange synes det er for mange liknende initiativer og opplever for liten nytteverdi av nettverksarrangementer.

Aktørene ønsker seg en bedre samkjøring av klynge- og nettverksaktiviteter, også på tvers av sektorer.

Powered by Labrador CMS