
TENKE NYTT: Over 100 000 personer lever med demens i Norge. Arvid Rongve, professor i medisin ved UiB og leder for ANeED-studien, sier at vi er nødt til å tenke annerledes for å klare å ta hånd om alle.
Foto: Helse FonnaDemensstudie: Tar i bruk smartklokke og smartbriller
– Vi vet at det i dag er over 100 000 personer som lever med demens i Norge, og at dette tallet vil doble seg i løpet av de neste 20 årene, sier Arvid Rongve, professor i medisin ved UiB og leder for ANeED-studien.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Helse Fonnas demensstudie, ANeED, skal undersøke effekten av ambroksol ved demens med lewylegemer. For å studere effekten av medisinen inngår Helse Fonna samarbeid med IT-selskapet Atea.
I studien skal en app-integrasjon med bærbare enheter som smartklokke, smartbriller, hodebånd og bevegelsessensorer varsle demenspasienter om å ta medisiner, og dokumentere symptomer.
I tillegg skal den bidra til å løse bemanningsproblemer i helsevesenet da teknologien i stor grad gjør det mulig med avstandsoppfølging.
– Nødt til å tenke annerledes Et økende problem
– Vi vet at det i dag er over 100 000 personer som lever med demens i Norge, og at dette tallet vil doble seg i løpet av de neste 20 årene. Behovet for utredning, behandling og omsorg stiger samtidig med dette, og vi er derfor nødt til å tenke annerledes for å klare å ta hånd om alle, sier Arvid Rongve, professor i medisin ved UiB og leder for ANeED-studien.
Han sier at i dag får bare halvparten tilstrekkelig utredning og en spesifikk demens diagnose, og enda færre får korrekt og effektiv behandling og oppfølging.
– Kommunene i landet har ikke nok personell eller ressurser til å dekke behovet, og vi klarer ikke utdanne nok nye helsearbeidere til å ta seg av alle som trenger pleie og omsorg.
Øyvind Rusten, forretningsutvikler for Helse og velferd i Atea, sier at dagens velferdsløsninger i kommunene er basert på alarmer som utløses når noe har skjedd.
– For å håndtere eldrebølgen må vi bruke teknologien annerledes. Med bruk av data vil vi skape ny innsikt for helsepersonell, og sette fokus på å forebygge hendelser og sykdommer tidlig. Det vil sikre at vi har trygghet til å bo hjemme lenger, samt at vi kan benytte helsefaglige ressurser mer optimalt.
Verktøy for forskning
I 2020 startet Helse Fonna ANeED-studien som skal undersøke effekten av den nye demens medisinen ambroksol ved tidlig og mild demens med Lewy-legemer.
ANeED-studien inkluderer 172 demenspasienter som de skal følge i 18 måneder.
– Vi ønsket i utgangspunktet ikke å lage en ny app, vi håpet på å kunne bruke noen av de gode som allerede finnes. Det viktigste for oss er å raskt kunne ta i bruk sensorer og samtidig bruke standard integrasjoner. Appen er ikke målet, men et verktøy for forskningen som Dele Health Tech skal gjøre, sier Øyvind Rusten.
I senere faser i studien har Rongve og Rusten et ønske om at teknologier skal kunne måle om medisindosering er gjort feil, effekten av medisiner og predikere symptomer som fall.
Rusten forklarer at ved å utvikle deres egen løsning kan de også øke sannsynligheten for å kunne gi noe mer tilbake til pasientene i løpet av forskningen.
– Håpet er at vi skal kunne varsle pasienter eller pårørende dersom dataene viser økt risiko for fall ved f.eks. endring i puls eller skjelvinger. Da ønsker vi å kunne varsle om at de bør sette seg ned, eller vente før de reiser seg, sier Øyvind Rusten.