60 færre dødsfall etter rutineforbedringer

– Viser at vi kan oppnå veldig gode resultater av enkle intervensjoner uten å innføre noen nye metoder, sier Ole Tjomsland.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ole Tjomsland Foto: Kunnskapssenteret

– Her er det gjennomført forbedringsprosjekter på fire avdelinger og antall dødsfall er redusert ved alle avdelingene, totalt ble det observert 60 færre dødsfall etter intervensjonen.  Statistiske beregninger viser at den reduserte dødelighet er ut over det som er statistisk tilfeldig, sier Ole Tjomsland, direktør for kvalitet og fagområder i Helse Sør-Øst, til Dagens Medisin.
– Gode resultater av enkle intervensjoner
Det er i en artikkel publisert i BMJ Open natt til torsdag, at Tjomsland og kollegene  viser at systematisk forbedringsarbeid basert på overlevelsesdata resulterte i 60 færre dødsfall ved tre norske sykehus.
– Man skal lete lenge etter vanlige kliniske studier som vurderer effekt av nye kliniske behandlingsmetoder, som har slik effekt, sier han. 
– Dette viser at vi kan oppnå veldig gode resultater av enkle intervensjoner uten å innføre noen nye metoder. Man må passe på at pasientene får det man vet virker, og følge kunnskapsbasert behandling – og ikke hele tiden jobbe med å innføre nye metoder før man vet at de man har fungere ordentlig.
Artikkelen beskriver hvordan sykehusene bedret behandlingen av pasienter som var innlagt med hjerteinfarkt ved sykehuset i Skien, pasienter med hjerneslag ved sykehusene i Østfold og Skien og pasienter med hoftebrudd ved Gjøvik sykehus.
Retningslinjer
Ved hjelp av resultatene av kvalitetsmålinger fra 2011, satte sykehusene i gang et forbedringsarbeid, og i løpet av de to neste årene hadde sykehusene til sammen, rundt 60 færre dødsfall enn før.
Statistiker og forsker Doris Tove Kristoffersen i Kunnskapssenteret er førsteforfatter, og sier at resultatene viser nytten av å måle overlevelse for å identifisere hvilke sykehus som kan ha et kvalitetsproblem.
 – Sykehus som kommer dårlig ut i nasjonale sammenligninger av 30-dagers overlevelse, bør i større grad sjekke at behandling skjer i henhold til anbefalte retningslinjer, sier hun til Kunnskapssenteret.

Powered by Labrador CMS