TREDJE DOSE: Bilde av Fiona Skei Bech som deltar i vaksinestudien og mottar tredje dose vaksine.  Bilde: Ahus, fra pressemelding Foto:

TREDJE DOSE: Bilde av Fiona Skei Bech som deltar i vaksinestudien og mottar tredje dose vaksine.  Bilde: Ahus, fra pressemelding

Foto:

Nor-vaC-studien: I gang med tredje vaksinedose

Pasienter som deltar i Nor-vaC-studien får tredje vaksinedose ved Akershus universitetssykehus (Ahus), denne uken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I en pressemelding skriver Akershus universitetssykehus at de nå er i gang med tredje vaksinedose koronavaksine til pasienter som deltar i Nor-vaC-studien.

Vaksinene vil bli satt på onsdag og torsdag denne uken, opplyser kommunikasjonsavdelingen på Ahus.

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom forskere ved Ahus og Diakonhjemmet sykehus på pasienter som mottar immundempende medisin.

– Vi vet fra tidligere studier av andre vaksiner at personer som går på immundempende behandling kan ha dårligere vaksinerespons. Derfor undersøker vi nå nærmere om disse pasientene kan ha redusert beskyttelse av vaksine mot covid-19 sykdom også, sier leder for studien på Ahus, overlege og postdok Kristin Kaasen Jørgensen, i pressemeldingen.

Studien undersøker antistoffnivå mot SARS-CoV-2, i tillegg til sykdomsdata og medisinbruk.

– Så langt har studien vist at de aller fleste pasientene har god effekt av vaksinen. Hos mellom 10 og 15 prosent av pasientene ser vi imidlertid at effekten dessverre ikke er god nok. Disse tilbys en tredje vaksinedose, forteller Kaasen Jørgensen. 

– Vi håper at dette gir en økt beskyttelse mot covid-19-sykdom. I analysene våre vil vi vektlegge mulige sammenhenger mellom vaksinerespons og alder, medikamentbruk samt mange andre forhold. Resultatene våre frem til nå, viser heldigvis ingen tegn til uventede bivirkninger etter vaksinering med tredje dose, sier hun.

Nor-vaC
I studien inkluderes pasienter med blant annet inflammatorisk tarmsykdom (ulcerøs kolitt, Crohns),  leversykdommen autoimmun hepatitt, levertransplanterte og revmatisk sykdom.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at det er ventet noen tidlige resultater fra studien på en skandinavisk kongress for revmatisk sykdom i Ålesund, denne uken.

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Ahus og Diakonhjemmet sykehus, med Oslo universitetssykehus og Folkehelseinstituttet som samarbeidspartnere. CEPI delfinansierer studien.

Powered by Labrador CMS