PRISVINNER: Professor Harald Stenmark leder Senter for kreftcelle-reprogrammering (CanCell), et senter for fremragende forskning ved UiO. Han mottar Anders Jahres store medisinske pris for 2022. Foto: Øystein Horgmo, UiO Foto:

PRISVINNER: Professor Harald Stenmark leder Senter for kreftcelle-reprogrammering (CanCell), et senter for fremragende forskning ved UiO. Han mottar Anders Jahres store medisinske pris for 2022. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Foto:

Harald Stenmark får Anders Jahres store medisinske pris

– Det er gledelig at priskomiteen verdsetter betydningen av basal cellebiologisk kreftforskning, sier UiO-professor Harald Stenmark.

Professoren som leder Universitetet i Oslos Senter for kreftcelle-reprogrammering, får prisen på en million kroner for sine studier av prosesser i cellemembraner, og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft, skriver Universitetet i Oslo på sine nettsider.

Hver celle i kroppen er omsluttet av en tynn hinne som består av fettstoffer og proteiner – en cellemembran. Inne i cellen finnes det også mange ulike komponenter som er omsluttet av membraner.

Mens tidligere kreftforskning har fokusert lite på membraner, har Harald Stenmark og hans medarbeidere forsket på hvordan endringer i cellens membransystemer kan bidra til utvikling av kreft.

Blant annet har de vist hvordan endringer i cellenes membraner kan bidra til DNA-skader og økt invasjonsevne, skriver UiO i nyhetsmeldingen.

Prisvinneren sier det føles som en stor ære å motta prisen. 

– Det er gledelig at priskomiteen verdsetter betydningen av basal cellebiologisk kreftforskning i våre bestrebelser på å forbedre fremtidens kreftbehandling, sier Stenmark i meldingen.

Stenmark har vunnet en rekke priser tidligere. Blant annet ble han tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris i 2014 og Norges forskningsråds pris for fremragende forskning i 2015. 

Danske vinnere av pris for yngre forskere

Anders Jahres pris til yngre forskere, som er på 400.000 kroner, deles mellom lektor Lykke Sylow ved Københavns Universitet og lektor Lars Wiuff Andersen ved Aarhus Universitet.

Sylow får prisen for sine fremragende studier av molekylære metabolske årsaker for tap av muskelmasse ved kreft og type 2 diabetes. 

Wiuff Andersen får prisen for fremragende studier rundt behandling av hjertestans.  

Deles ut i november

Anders Jahres medisinske priser belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Jahreprisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største innen medisin i Norden. 

Tidligere vinnere av hovedprisen er blant andre professor Poul Nissen, Århus Universitet (2021), professor Jiri Lukas, Universitetet i København og professor Jiri Bartek, Kreftens Bekjempelse i København og Karolinska institutt i Stockholm (2020) og professor Carl-Henrik Heldin, Uppsala Universitet (2019). 

Prisene for 2022 deles ut i Universitetets aula torsdag 3. november.

Powered by Labrador CMS