Vil utvikle kreftvaksine i Norge

Innovasjon Norge gir ni millioner kroner til utvikling av en terapeutisk kreftvaksine mot kreft bukspyttkjertelen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dårlig prognose i dag

Bukspyttkjertelkreft er en sykdom som rammer 112.000 pasienter hvert år i EU og USA, og omtrent 690 personer årlig i Norge. Cirka 15-20 prosent av disse krefttilfellene blir oppdaget på et så tidlig stadium at de kan opereres.For bukspyttkjertelkreft er antall nye tilfeller og dødelighet nesten lik, og prognosen for pasienter i denne gruppen har vært bortimot uendret de siste 30 årene. Bukspyttkjertelkreft er den fjerde ledende årsak til kreftrelaterte dødsfall.Fem års overlevelse er fem prosent for ikke-operable pasienter, og bare 15 prosent for operable pasienter. Behandlingen koster mye, selv om dagens behandling har liten effekt.Mutasjoner i kreftcellene

Pengene gis til det relativt nystartede (2010) norske legemiddelfirmaet Targovax AS, som utvikler terapeutiske kreftvaksiner.

De ni millionene er bevilget gjennom Innovasjon Norges OFU-program for å utvikle en terapeutisk kreftvaksine mot bukspyttkjertelkreft.

Samarbeider med Radiumhospitalet
Selskapet skal utvikle vaksinen i samarbeid med Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, som ved hjelp av denne støtten nå kan starte en fase II/III klinisk studie av kreftvaksinen TG01 mot opererbar bukspyttkjertelkreft.

Kreftvaksinen aktiverer kroppens eget immunforsvar til å gjenkjenne og drepe kreftceller som har et mutert RAS-molekyl, melder Oslo Cancer Cluster.

TG01-vaksinen var i klinisk utprøvning på slutten av 1990-tallet. En historisk gjennomgang av data som ble publisert i 2010 viser at pasienter som var operert for bukspyttkjertelkreft og som var med i disse studiene i snitt har levd mye lengre enn pasienter som kun var operert.

Noen av disse pasientene lever fremdeles, mer enn ti år etter. Det er svært lovende innen en sykdom med så dårlig prognose, ifølge Oslo Cancer Cluster.

Berømmer det norske kreftmiljøet
Administrerende direktør Hanne Mette D. Kristensen i Targovax AS konstaterer at det norske kreftmiljøet var tidlig ute med å forstå virkningsmekanismer for kreftvaksiner.

– Dette er et felt der vi har potensial til å bli verdensledende. Jeg synes det er veldig spennende å få være med på å utvikle kreftvaksinen TG01, som har potensial til å gjøre en stor forskjell for pasienter med denne sykdommen, sier hun i en kommentar.

Kristensen slår fast at støtten fra Innovasjon Norge var utløsende for å få på plass finansiering av dette utviklingsprosjektet

– Internasjonalt potensial
Innovasjon Norge synes at dette er et spennende prosjekt å bidra til, spesielt siden det innebærer muligheten til å utvikle et helt nytt kreftlegemiddel.

– Innovasjon Norge er opptatt av å støtte utvikling av norsk teknologi som har et internasjonalt potensial. Gjennom OFU-støtte til samarbeidet mellom Targovax og Oslo universitetssykehus, kan vi være en utløsende faktor for klinisk utvikling av nye legemidler og for kommersialisering av norsk kreftforskning,» sier Ole Johan Borge, Innovasjon Norge.

Treårs prosjekt
I samarbeid med Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, skal Targovax bruke pengene fra Innovasjon Norge over tre år. I løpet av denne tiden satser selskapet på å få myndighetsgodkjent en fase I studie og starte utprøving med første pasient i slutten av 2012.

Deretter håper selskapet å inkludere første pasient i fase II av studien ett år etter dette, i slutten av 2013. Kreftvaksinen skal prøves ut på 15 pasienter i løpet av sommeren 2014. Etter at OFU-støtten har gått ut, fortsetter utprøvingen i pasienter som en vanlig fase III-studie, ifølge Oslo Cancer Cluster.

Powered by Labrador CMS