Berit Schei. Foto: Ole Martin Wold

Berit Schei.

Foto: Ole Martin Wold

Utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden

H.M. Kongen har utnevnt professor emerita og overlege Berit Schei til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for innsats for kvinnehelse.

Publisert

– Jeg ble både overrasket og overveldet da jeg fikk vite om utnevnelsen. Selv om det er jeg som person som får den, tilhører den alle Sanitetskvinner. Utnevnelsen er et tegn på at kvinnehelse blir løftet fram også i framtiden, og at jeg har bidratt til at mange nye forskere og aktivister står klar til å bringe stafettpinnen videre, uttaler Berit Schei i en pressemelding.

Overrekkelsen fant sted i Trondheim lørdag 17. september.

Schei er spesialisert innen fødselshjelp og kvinnesykdommer. Hun tok den første medisinske doktorgraden om helsekonsekvenser av vold mot kvinner, og bidro til at seksualisert vold og voldsproblematikk ble akseptert som et medisinsk anliggende.

Hun ble også Norges første professor i hovedstilling i kvinnehelse, og har i flere år ledet Norges forskningsråds program for forskning om kvinners helse.

Organisasjonsleder Marit Bjørnstad i Norske Kvinners Sanitetsforening uttaler i pressemeldingen at utnevnelsen ikke bare er en fantastisk anerkjennelse av der fremragende arbeidet Berit Schei har lagt ned for å fremme kvinnehelse.

– Men også for hennes bidrag til utviklingen av kunnskapen om kvinners helse og bedring av kvinners livsvilkår gjennom mer enn 40 år, sier Bjørnstad.

Powered by Labrador CMS