KRONISK SYKDOM: Primær skleroserende cholangitt (PSC) er en kronisk leversykdom som er forbundet med inflammatorisk tarmsykdom. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Avdekket leversykdom hos personer med tarmsykdom

MR avdekket langt høyere forekomst av leversykdommen primær skleroserende cholangitt enn det som var kjent hos personer med inflammatorisk tarmsykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Aida Kapic Lunders, som disputerte ved Universitetet i Oslo 20. juni, har i en populasjonsbaserte studie benyttet MR for å undersøke forekomsten av primær skleroserende cholangitt (PSC) hos pasienter som har hatt inflammatorisk tarmsykdom (IBD) i mer enn 20 år.

MR av gallegangene hos personer som med langvarig Crohns sykdom, avdekket mer enn tre ganger høyere forekomst av PSC enn det som allerede var kjent.

Aktiv sykdom
Ved MR-baserte skåringssystemer ble det også kartlagt grad av tarmskade og inflammasjon hos pasienter med Crohns sykdom.

Halvparten av pasientene hadde betydelig tarmskade, og cirka én av tre hadde fortsatt tarminflammasjon 20 år etter diagnosen. En betydelig andel av funnene var kun mulig å oppdage med MR, ifølge pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom, og primær skleroserende cholangitt er en kronisk leversykdom som er assosiert med IBD. PSC gir betennelse i gallegangene, påfølgende fibrose og i verste fall leversvikt.

Aida Kapic Lunders viser til at det ikke finnes noen god medisinsk behandling for PSC – og at levertransplantasjon er den eneste potensielt kurative behandlingen.

Powered by Labrador CMS