Store variasjoner i aortaaneurismer
Norske data avdekker store geografiske forskjeller i antallet sykehusinnleggelser for rumpert abdominalt aortaaneurisme.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Antallet innleggelser for rumpert aortaaneurisme - sprukken utposing på hovedpulsåren - var nær 3,5 ganger høyere i Nord- og Sør-Trøndelag enn i Finnmark og Hordaland i perioden januar 2008 til august 2010. Mens insidensen var på 7,7 pr. 100.000 personår hos innbyggere over 50 år i de to sistnevnte fylkene, var antallet nye tilfeller på hele 26,8 i Nord-Trøndelag og 23,9 i Sør-Trøndelag.
I Oslo var insidensen på 15,0, mens Aust-Agder og Oppland rapporterte henholdsvis 25,1 og 24,2.
Tallene er basert på data fra Norsk pasientregister på innlagte pasienter med rumpert abdominalt aortaaneurisme (ICD-kode I 71.3).
Vet ikke hvorfor
Martin Altreuther er overlege i karkirurgi ved St. Olavs hospital og medforfatter av studien, hvor Berit Brattheim er førsteforfatter. Han har ingen forklaring på de store forskjellene. - Vi er overrasket og har ingen gode svar på forskjellen i insidens, sier Altreuther til Dagens Medisin.
Karkirurgen tror det er reelle forskjeller i insidens, men sier at det likevel blir spekulasjoner så lenge den reelle forekomsten av abdominale aortaaneurismer i Norge ikke er kjent.
Altreuther tilbakeviser at årsaken ligger i forskjeller mellom by og land, med blant annet forskjellig transporttid til sykehus, ettersom insidensen i Oslo ligger midt imellom ekstremverdiene.
- Noen landlige områder har en klart høyere insidens, for eksempel Oppland og Nord Trøndelag, mens andre perifere områder har en mye lavere innsidens, for eksempel Finnmark.
Underrapportering?
- Kan det være en forklaring at flere dør før de rekker fram til sykehus i Finnmark enn i Oppland?
- Det er det ikke mulig å svare på med utgangspunkt i studiedata, men man må ta høyde for at det kan være en underrapportering på rumpert aortaaneurisme som dødsårsak, som kan medvirkende årsak til de store forskjeller vi fant.
- Har dere holdepunkter for at noen sykehus er flinkere til å behandle enn andre?
- Nei, vi kan ikke tolke dataene slik, selv om det er noen forskjeller. Overlevelsen etter operasjon er bedre i region Nord, noe som kan være forårsaket av lang transporttid, men vi har ikke grunnlag for sikre konklusjoner her. Våre data viser at de aller fleste av de pasientene med rumpert aortaaneurisme som må transporteres til et større sykehus for operasjon, er fremdeles operable etter overflyttingen. Dette er imidlertid også beskrevet i tidligere publikasjoner slik at den virkelige overraskelsen var de store forskjellene i insidens, svarer Altreuther.
Screening
Han mener resultatene av studien er et innslag i screeningdebatten.
- Det virker fornuftig å screene aldersgruppen der forekomsten er høyest og fortrinnsvis menn, ettersom tre av fire aneurismepasienter er menn. Ut ifra forskning som er publisert i internasjonale tidsskrifter, har forekomsten av abdominale aortaaneurismer vært avtakende siden 2000-tallet, men i Norge har vi så langt ikke sett samme tendensen.
- Min mening er at det er riktig å screene menn mellom 65-80 år med ultralyd, noe som er en enkel og relativt billig undersøkelse. I motsetning til for eksempel mammografi har ultralyd høy sensitivitet og spesifisitet for abdominalt aneurisme - og vil vanligvis ikke føre til falsk positive funn, noe som er en svakhet ved for eksempel mammografiundersøkelser, sier Altreuther.
Han legger til at Sverige og Storbritannia har begynt å screene 65-åringer, men at de finner færre tilfeller enn forventet.
European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, forhåndspublisert på nett 31. mai 2012
Forskning, Dagens Medisin 13/2012