Kan redusere invasiv koronarangiografi med 75 prosent

Ved å bruke korrekt ikke-invasiv screening kan angiografi hos pasienter med kroniske brystsmerter reduseres med 75 prosent.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den europeiske kardiologiforeningen (ESC) står bak en oppsiktsvekkende studie som viser disse resultatene. Funnene ble nylig lagt frem i Madrid.

I den såkalte EVINCI-studien fant man at ved nøyaktig ikke-invasiv screening av pasienter med stabil angina eller anginalignende symptomer, kunne man unnlate unødvendige og dyre invasive prosedyrer hos tre av fire pasienter.

- Bidrag mot bedre utredning
Overlege Eigil Fossum ved Hjertemedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus forklarer at man har en vei å gå for effektiv utredning  av gruppen med kroniske brystsmerter.

- Blålys-infarktene og de halvøyeblikkelige vi opererer neste virkedag får god behandling, det har studier vist. Hos denne siste gruppen med elektive angiografier er datagrunnlaget mindre, og denne studien er et bidrag på veien til bedre utredning og behandling, sier Fossum.

Angiografi som referanse
EVINCI-studien omfatter nærmere 700 pasienter fra 17 ulike sentre i Europa, og de fikk alle ikke-invasiv diagnostisk testing. CT ble brukt for anatomisk kartlegging av koronarkarene, mens myocardscintigrafi eller PET ble brukt for funksjonundersøkelser .

Det ble deretter gjort koronar angiografi hos pasientene som behøvde denne behandlingen, og dette ble referansen for å definere nærvær, omfanget og funksjonell relevans av koronarsykdommen.

De ulike ikke-invasive strategiene ble målt på deres diagnostiske treffsikkerhet, i tillegg til å se på kostnader og potensiell risiko.

Etter prosedyrene ble pasientene fulgt i opptil tre år.

Få har karobstruksjon
Forfatterne viser til forhold i USA og i de europeiske land hvor de fleste med suspekt koronarsykdom gjennomgår invasiv angiografi, uten først å få en slik nøyaktig ikke-invasiv screening i forkant. Internasjonale registre viser at under 40 prosent av de elektive pasientene som gjennomgår invasiv koronarangiografi har obstruerende koronarsykdom.

- Det er derfor klart at vi trenger bedre seleksjon av høyrisikopasienter ved hjelp av ikke-invasive midler for å unngå dyre, risikofylte og upassende invasive prosedyrer, sier lege og EVINCI-studiekoordinator Danilo Neglia i en pressemelding.

Men foreløpig er det uklart hvilke verktøy som foretrekkes i seleksjonsprosessen.

- Vi kjenner styrkene og svakhetene for hver teknikk, men ingen vet hvilken som er den mest kostnadseffektive, sier Neglia.

Ullevål: Nesten alle arbeidsbelastet
Ved Ullevål gjennomfører de aller fleste av pasientene med kroniske brystsmerter en arbeidsbelastningstest (AKG) før invasiv undersøkelse.

- Om lag 70-80 prosent får dette. Unntakene er de  med tidligere koronarokklusjon som får residiv, og noen få man er nesten helt sikre på at har obstruksjon, sier Fossum.

Dermed står de norske forholdene i kontrast til forundersøkelsene i EVINCI-studien, som nesten utelukkende har benyttet radiologiske fremstillinger.

- Slike undersøkelser gir stråling. Arbeidsbelastningen gir tilleggsinformasjon om fysisk kapasitet, er billig og rask og utføre, og vi får som regel svarene vi trenger. Imidlertid er ikke treffsikkerheten ved AKG optimal, spesielt hos kvinner, slik at det fortsatt er et klart behov for å  utvikle bedre non-invasive tester, forklarer Fossum.

Overestimerer sannsynligheten
15. juni stanset datainnsamlingen ved studien, og de foreløpige resultatene viser at hos pasientene med stabil angina eller anginalignende symptomer er sannsynligheten for signifikant koronarsykdom i dag svært overestimert. Dette basert på en vurdering av klinikk og arbeids-EKG. Som en konsekvens vil mange av disse få unødvendige invasive prosedyrer.

Den gjennomsnittlige sannsynligheten for sykdom i EVINCI-studien var 60 prosent, mens den faktiske prevalensen av koronarsykdom bekreftet ved hjertekateterisering og oppnådd revaskularisering var på bare 25 prosent.

Den forventes at studien senere vil gi svar på hvilken ikke-invasiv metode som er den beste til å selektere pasientene som behøver operasjon.

Powered by Labrador CMS