
Bedre effekt av trombolyse hos røykere
Røykere som får trombolyse etter akutt hjerneslag, har bedre prognose enn ikke-røykere.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette viser en norsk studie av 399 slagpasienter som fikk trombolyse - blodproppløsende behandling - og 424 som ikke fikk trombolyse. Alle pasientene kom til sykehus innen seks timer etter hjerneslaget.
Bedre prognose
I trombolysegruppen hadde aktive røykere som fikk trombolyse, en dobbel så stor sannsynlighet for et godt utfall enn ikke-røykere. Prognose ble målt ved funksjon etter én uke eller ved utskriving, og god funksjon ble definert som 0 eller 1 på modified Rankin scale (mRS).
Det var ingen signifikant forskjell i prognose for røykere og ikke-røykere som ikke fikk trombolyse.
Resultatene er nylig publisert i Acta Neurologica Scandinavica. Førsteforfatter Christopher Elnan Kvistad hadde ikke ventet dette resultatet, men har likevel en sannsynlig forklaring.
- Vi var overrasket over dette funnet. Det er jo paradoksalt at det skal gå bedre med røykerne som får trombolyse, ettersom man vet at røyking er en stor risikofaktor for å få hjerneslag. Likevel tror vi at vi vet forklaringen på dette, sier Christopher Elnan Kvistad, som er Phd-kandidat og lege ved Nevrologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus.
Løses opp raskere
Kvistad forteller at studier har vist at røykere har høyere nivåer av fibrin og andre koagulasjonsvirksomme faktorer i blodet, noe som gjør at blodet levrer raskere og øker risikoen for dannelse av blodpropper.
- Dette bidrar til økt risiko for blant annet hjerneslag hos røykere, som jo oftest skyldes en blodpropp i en av hjernens arterier. Men når røykere først får et hjerneslag, er denne blodproppen dermed full av fibrin. Trombolysemedisinen virker spesifikt nedbrytende på fibrin. Siden røykere har propper som er fulle av fibrin, brytes disse proppene raskere ned enn mindre fibrin-rike propper hos ikke-røykere. Jo fortere proppen brytes ned og blodsirkulasjon gjenopprettes, desto bedre går det med pasienten.
Samsvarer med andre studier
Derfor tror Kvistad og hans forskerkolleger at det går bedre for røykerne enn ikke-røykerne. Funnene samsvarer med andre studier, som har vist samme fenomen hos røykere med hjerteinfarkt som fikk trombolyse.
Ifølge Kvistad er det lite trolig at bedre prognose for røykerne skyldes andre årsaker, som at røykerne var raskere oppe av sengen etter hjerneslaget - for eksempel på grunn av røykesug.
- Hvis det var andre årsaker enn selve trombolysen, vil vi trolig ha sett denne effekten også hos slagpasienter som ikke fikk trombolyse. Dette styrker teorien om at trombolysemedisinen virker bedre på røykere, sier Kvistad.
Utvidet tidsvindu?
Retningslinjer sier at trombolyse bør gis innen 4,5 timer etter symptomdebut.
- Kan dere bruke denne kunnskapen i praksis, for eksempel ved å forlenge tidsvinduet for behandling røykere?
- Dersom teorien vår stemmer, kan det tenkes vi kan være mer liberale med å gi trombolyse til slagpasienter som røyker, ettersom vi vet at det er en større sjanse for at proppen forsvinner og det går bedre med pasienten. Og kanskje kan vi utvide tidsgrensen for røykere, men dette må nok undersøkes nøyere først av andre studier, noe våre positive funn oppmuntrer til, svarer Kvistad.
Dagens Medisin 05/2014