TILGANG? Nicholas Wilkinson (SV) i helse- og omsorgskomiteen har spørsmål til helseministeren om hva han vil gjøre med tilgangen til helseforskning for norske IP-adresser gjennom helsebiblioteket. Foto: Lasse Moe

Bekymret for kutt i Helsebiblioteket

Nicholas Wilkinson (SV), medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er bekymret for at Helsebiblioteket vil kutte tilgangen til over 4500 tidsskrifter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

 Wilkinson stiller nå spørsmål i Stortinget om hva helseministeren vil gjøre med ordningen.

– Dette er altså et eksempel på at en nedskjæring i Helsebibiloteket fører til et dårligere tilbud, økte offentlige utgifter og kanskje mindre tilgang til god fagkunnskap, skriver Wilkinson i spørsmålet om kuttet i tilbudet.

4500 tidsskrift
Dagens Medisin har tidligere omtalt at Helsebiblioteket.no må kutte 4500 tidsskrift i tilbudet, fordi Folkehelseinstituttet (FHI) sliter med å finansiere ordningen.

Helsebiblioteket har gitt alle med norsk IP-adresse gratis tilgang til mange av de viktigste medisinske tiddskriftene i verden. Tidsskrifter som for eksempel New England Journal of Medicine, og JAMA.

Norsk psykologforening er blant dem som har uttrykt at de er bekymret for kuttet.

Bekymret
– Jeg er bekymret. Jeg er enig med Legeforeningen og Norsk Psykologforening om at dette kuttet vil utgjøre et vesentlig tap for tilgangen til oppdatert kunnskap, sier Wilkinson til Dagens Medisin.

Wilkinson viser til at «ostehøvelkuttet» fra regjeringen som kutter i «nesten alle områder» viser at velferdsstaten har fått vanskelige kår.

– Forskningen endrer seg hele tiden. Helsepersonell trenger ny faglig kunnskap hele tiden, men nå er det verre for helsepersonell og mange vil miste gratis tilgang til helsebiblioteket. Jeg har stilt spørsmål til helseministeren om hva han vil gjøre når Helsebiblioteket må kutte tilgang til over 4500 tidsskrifter, for å hindre at tilgangen til faglig kunnskap blir svekket.

Foreløpig har ikke helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) besvart spørsmålet.

Powered by Labrador CMS