STØY: Helsetapene som følge av trafikkstøy, er størst i Oslo sammenlignet med de andre hovedstedene i Norden. Foto: Emilie Holtet / NTB
STØY: Helsetapene som følge av trafikkstøy, er størst i Oslo sammenlignet med de andre hovedstedene i Norden. Foto: Emilie Holtet / NTB

Helsetapet etter trafikkstøy størst i Oslo av hovedstedene i Norden

Helsetapet som følge av støy fra veitrafikk og jernbane, er høyere i Oslo enn i både Stockholm, Helsingfors og København, viser en studie.

Publisert Sist oppdatert

For både veitrafikk- og jernbanestøy ble den høyeste sykdomsbyrden funnet i Oslo og den laveste i Stockholm, viser en studie som er publisert på Folkehelseinstituttets nettsider.

Studien viser at transportstøy bidro til mellom 300 og 500 helsetapsjusterte leveår for veitrafikkstøy i de nordiske hovedstedene og 40 og 150 helsetapsjusterte leveår for jernbanestøy.

– Det er veldokumentert at støy fra transport kan forstyrre kommunikasjon, konsentrasjon, hvile og søvn og bidra til at folk kjenner seg plaget av støyen, sier seniorforsker Gunn Marit Aasvang ved FHI.

Forskning viser også at risiko for hjerteinfarkt, slag og diabetes øker når man utsettes for trafikkstøy over lang tid.

Aasvang mener miljøstøy bør inkluderes for å få et bedre grunnlag for sammenligning i det internasjonale sykdomsbyrdeprosjeketet. Hun mener det gir bedre data over helsetap fra to av de viktigste miljørisikofaktorene i Norge, altså støy og luftforurensning.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS