Underrapporterer kosmetiske bivirkninger
Selv om hver tiende som bruker kosmetiske produkter har uønskede bivirkninger, rapporterer helsepersonell inn bare 0,1 promille av bivirkningene.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Tallene er basert på en forbrukerundersøkelse utført av Synovate, på oppdrag fra Mattilsynet.
Ifølge Mattilsynet har én av ti i løpet av det siste året fått uønskede bivirkninger av kosmetiske produkter. Det utgjør en halv million bivirkninger årlig.
Men bare 0,1 promille av disse blir rapportert videre til Bivirkningsregisteret.
50 rapporter årlig
Årlig rapporteres inn rundt 50 bivirkninger til registeret. Det er helsepersonell som plikter å melde fra om uønskede bivirkninger. Slike bivirkninger kan blant annet være eksem, hevelse eller blemmer.
– Den helsefaglige vurderingen som ligger bak er av stor verdi når vi skal vurdere innholdet i ulike produkter, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.
Kroniske plager
Undersøkelsen viser at 9 av 10 som opplever uønskede bivirkninger av kosmetikk, ikke melder fra. Seks prosent av de som har fått uønskede bivirkninger, oppgir at skadene er blitt kroniske.
Mange oppsøker lege når de får uønskede bivirkninger, men bivirkningene blir ofte ikke rapportert videre.
– Dette er alvorlig. Sammen med Folkehelseinstituttet vil vi se på hvordan vi kan få leger til å overholde meldeplikten i større grad, uttaler Håland.
Vurderer nytt regelverk
En rekke kosmetiske produkter har allerede en advarselsmerking, men ifølge Mattilsynet kjenner svært få forbrukere til denne merkingen.
- Vi vurderer kontinuerlig om informasjonen forbrukerne får er tilstrekkelig. I den nye kosmetikkforskriften som trer i kraft sommeren 2013, har Mattilsynet stilt strengere krav til merking av kosmetikk. Vi har blant annet innført spesialmerking på hårfargeprodukter det er knyttet spesielt høy risiko ved. Disse vil merkes med trekant med utropstegn. I tillegg har vi foreslått at merking av kosmetikk skal være på norsk, uttaler seniorrådgiver i Mattilsynet, Hans Jørgen Talberg.