Foto: Colourbox

Besteforeldre utsetter barn for røyking

Helsedirektoratet trekker frem besteforeldre som en av årsakene til at barn blir utsatt for passiv røyking.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anslagsvis 100.000 barn utsettes for passiv røyking hjemme hver dag. Også hos besteforeldre, slektninger og venner blir man utsatt for passiv røyking.
Det viser en ny undersøkelse Helsedirektoratet har fått utført i forbindelse med kampanjen «Det du ikke ser» om barn og passiv røyking.

Hver fjerde tillater røyking hjemme
Til sammen 27 prosent av de spurte sier de tillater røyking inne hos seg selv, hver niende tillater det generelt, mens hver sjette bare tillater det unntaksvis.

Syv prosent av foreldrene i undersøkelsen sier at barna utsettes for røyk månedlig eller oftere hjemme, elleve prosent hos besteforeldre eller andre slektninger. Ni prosent av foreldrene sier at barna blir eksponert for røyk hos venner.

– Det er mange barn som utsettes for passiv røyking, enten hjemme eller hos andre. Å gjøre hjemmet, og selvsagt bilen, røykfri er den beste måten å beskytte barna mot tobakksrøyk på. Foreldre er også rollemodeller, og det aller beste både for barna og dem selv, er selvsagt å slutte, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, ifølge direktoratets nettsider.

Mange får luftsveissykdom
Passiv røyk kan føre til luftveisinfeksjoner som astma og bronkiolitt, lungekreft og andre kreftformer. Ørebetennelse er også en effekt av passiv røyking som forekommer hyppig. Dette utsetter barna for store smerter, og øker sjansen for kirurgiske inngrep, ifølge Helsedirektoratet.

– Luftveisinfeksjoner som bronkiolitt i tillegg til astma er begge hyppigere hos barn av røykende foreldre. Disse sykdommene er potensielt livstruende, selv om vi heldigvis har lav dødelighet av sykdommene. Men mange barn legges inn på sykehus med alvorlig sykdom, sier Karin C. Lødrup Carlsen, professor MD ved Kvinne- og barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus til nettstedet.

Powered by Labrador CMS